Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Hemen herkes hayatının bir döneminde bel ağrısından yakınır. Bel ağrılarının büyük bir kısmı kendi kendinize uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle rahatlayabilir. Erken zamanda doğru müdahale pek çok ağrının kronikleşmesini önleyebilir. Bel ağrısı nasıl geçer cevabı bu yazımızda. Elbette bazı bel ağrıları acil veya acele olarak doktora muayene olmanızı gerektiren işaretler taşır. Bu açıdan bilginizi arttırmak için diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz:

Bel ağrısı nasıl geçer? Kendi kendinize yapabilecekleriniz

Aktif Kalın

Beliniz ağrıdığında yatağa çakılı kalmayın. Aktif kalmaya çalışanlar yatak istirahati edenlere kıyasla daha az ağrı çeker. Genel kural olarak 3 günden fazla yatak istirahati önerilmez. Mümkün olduğunca erken günlük işlerinize dönmeye bakın.

Egzersiz Yapın

Yürümek gibi basit egzersizler bile yararlıdır. Ancak tedbirli gitmekte yarar var. Bel ağrınızı ilk başta tetikleyen aktivitelerden kaçının. Ev taşımak için doğru zaman değil. Kişiye özel egzersiz programı için profesyonel yardım alabilirsiniz. Bazı kişiler kor güçlendirmeye ihtiyaç duyarken diğerlerinin esas sorunu kas gerginliği olabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine muayene olmanız durumunda size uygun önerilerde bulunacaktır. Yüzme, havuz egzersizleri ve kaplıcalar da önerilebilmektedir.

Nasıl Uyuduğunuza Dikkat Edin

Dinlendiğiniz süre kadar nasıl ve hangi pozisyonda dinlendiğiniz de önemlidir. Omurgayı desteklemeyen döşekte ya da bir kanepede yatmak bel ağrınızı kötüleştirebilir. Ortopedik özellikli döşek kullanmak yanında sırt üstü yatarken dizlerin altına yastık koymak, yan yatarken dizlerin arasına yastık koymak yararlı olabilir. Yüzüstü yatış boyun ve başın dönmesine yol açtığından bel üzerine stresi arttırabilir. Bu durumda leğen kemiği altına ufak bir yastık yararlı olabilir. Uyku bozukluğunuz varsa önce onun tedavisi gerekebilir.

Kilonuza Dikkat Edin

Diyet ve egzersizle kilonuzu boyunuz için normal değerlerde tutmanız omurganıza aşırı yük binmesi riskini azaltır.

SigarayıBırakın

Sigara içicilerinde bel ağrısı daha sık oranda görülür. Sigaranın küçük kan damarlarını daraltarak yumuşak dokulara olan kan akımını azaltması bunun nedeni olabilir.

Duruş Şeklinizi Düzeltin

Bel ağrınız aniden başlasa bile yıllar süren duruş bozukluğu oluşumuna zemin hazırlamış olabilir. Günlük yaşam veya çalışma sırasında uygun olmayan postürde uzun zaman geçirmek omurgaya anormal stres bindirir. Ergonomiye dikkat edin. 20 dakikada bir işe ara verip biraz kalkın ve gerinin. Bacaklarınızı germeyi de unutmayın. Yüksek ince topuklu ayakkabı giymeyin.

Bel ağrısı tedavisinde sıcak, soğuk, masaj, gevşeme teknikleri, psikoloji

Soğuk ve Sıcağın İyileştirici Gücünden Yararlanın

Çoğu zedelenmede ilk 48 saat buz paketleri ile soğuk uygulama, daha sonraki dönemde ise sıcak uygulama önerilir. Cildi sıcak ve soğuğun olumsuz etkilerinden korumak için ince bir havlu veya tülbent kullanın. Sıcak ya da soğuğun ağrıya etkisi kişiden kişiye değişebilir. Kendiniz deneme yaparak size iyi gelen yöntemi bulabilirsiniz. Yaklaşık 20 dakikalık uygulama yeterlidir. Günde birkaç kez yapabilirsiniz.

Masaj Tedavisini Deneyin

Masaj kan dolaşımını arttırır, kasları gevşetir, tutukluğu azaltır ve bel ağrısı için sık kullanılan ve fayda görülen bir tedavi şeklidir. Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan endorfinler masaj terapisi ile artar. Depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları için de yararlıdır.

Gevşeme Tekniklerini Uygulayın

Nefes egzersizleri, tai chi, yoga, meditasyon gibi yöntemler gevşemeyi sağlayarak ağrıları azaltabilir. (Bel Ağrısı ve Nefes İlişkisi)

Bilişsel Davranışsal Tedaviyi Düşünün

Kronik bel ağrılarında olayın psikolojik boyutu atlanmamalıdır. Beyin sürekli ağrı hissine maruz kaldığında ağrı algısı da değişir. Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik bozukluklar kronik bel ağrısına eşlik ederek iyileşmesini zorlaştırabilir. Bilişsel davranışsal terapinin kronik bel ağrılarını azaltmada etkisi gösterilmiştir.

Bel ağrısı tedavisinde korse, ilaç, fizik tedavi, ameliyat

Bel ağrısında korse kullanmalı mısınız?

Korse kullanımı bel ağrılarında çoğu kez önerilmez. Çünkü tüm gün korse kullanmak bel kaslarını zayıf düşürür ve uzun dönemde olumsuz etki eder. Ancak yük taşımak gibi beli zorlayabilecek bir aktivitede bulunmanız gerekiyorsa, sadece bu tarz belirli işler sırasında kısa süreyle korse kullanmanız yararlı olabilir.

Ağrı kesicilerin etkisi nedir?

Asetaminofen ve non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar bel ağrılarında ilk tercih edilen ağrı kesicilerdir. Kas gevşetici ilaçlar da tercih edilebilir. Bu ilaçları mide, böbrek, kalp, karaciğer hastalıklarında, astımda olumsuz etkileri olabileceği ve kullandığınız diğer ilaçlarla etkileşim yapabilmesi nedeniyle doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız.

Fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir mi?

Elektrik stimülasyonu (TENS), yüzeysel ve derin ısıtıcı uygulamalar, traksiyon, manuel terapi bunlar arasında sayılabilir. Akupunktur, nöral terapi, proloterapi gibi tamamlayıcı tıp yöntemleri de denenebilir.

Bel ağrısı, bel fıtığı veya bel daralması gibi iyi tanımlanmış yapısal bozukluklara bağlı ise ve diğer tedaviler sonuç vermemiş veya acil müdahale edilmesi gereken belirtiler mevcutsa tedavide omurga iğneleri (spinal enjeksiyonlar) veya ameliyat gibi girişimsel işlemler gerekebilir.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.