Bel Korsesi Nasıl Kullanılır?

Bel fıtığı veya başka bir nedene bağlı bel ağrısı çeken kişiler bazen bel korsesi kullanmayı tercih etmektedir. Ancak bel korsesi bilinçsizce kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle korseler ancak doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Doktorunuz hangi tip korseyi nasıl ve ne kadar süre kullanmanız gerektiğini söyleyecektir. Korseler tek başlarına tedavi edici değildir; bel ve sırt ağrılarının tedavisi çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. Yaşam tarzı değişikliği, fazla kiloları verme, egzersiz, fizik tedavi gibi tedaviler beraber uygulanır. Bel korsesi ağrının nedenine bağlı olarak zaman zaman tedavi programında kendine yer bulmaktadır.

Korseler her tür bel ağrısında fayda sağlamaz. Bel kayması, bel kemiğinde çatlama, kırık gibi belirli bir nedene bağlı ağrılarda yararları daha fazladır. Buna karşın bel ağrılarının büyük bir kısmı non-spesifik yani belirli bir nedene bağlanamayan niteliktedir. Bu durumlarda egzersiz, sıcak veya soğuk tedaviler, fizik tedavi gibi yöntemler daha etkilidir.

Doktorunuz bel korsesi kullanmanızı önerirse korseyi doğru kullanmanız etkili olması için ön koşuldur. Korse takmak kişiyi sıkabilir, rahatsızlık verebilir ve bu nedenle kişiler gerekli olmasına rağmen korse kullanmak istemeyebilir. Bazen de tam tersine korsenin sağladığı güven hissi gereksiz kullanımlara yol açmaktadır.

İyi bir korse kişinin üzerine tam oturmalı, rahatsızlık vermemeli, destek sağlamalı ve ağrı hissini azaltmalıdır.

Bel Korseleri Ağrıyı Nasıl Azaltır?

Bel ağrılarında omurga etrafındaki kaslar çoğunlukla istemsizce kasılır, kas spazmı oluşur. Bu, dokuların daha fazla zedelenmesini önlemek için vücudun gösterdiği doğal bir tepkidir. Korsenin sağladığı basınç hissi kas spazmını azaltır. Bu da ağrının azalmasını ve daha rahat hareket etmeyi sağlar. Korsenin diğer faydası ise oluşturduğu baskı hissi ile duruşu (postürü) düzeltmesidir. Böylece kişi otururken, kalkarken, hareket ederken doğru duruşu korur.

Korse Kullanmanın Zararı Var mı?

Bel sorunlarının çoğunda korse kullanımı sınırlı bir süre için önerilmektedir. Bu süre ortalama 3 haftayı geçmez. Kırık, ameliyat sonrası gibi durumlarda daha uzun sürelerle kullanım gerekebilir. Önerilenden uzun süre korse kullanılması bel ve karın kaslarında erimeye yol açarak korseye bağımlılık oluşturabilir. Kasları zayıflayan kişiler bel incinmesine daha yatkındır. Bel sorunlarının uzun dönemli tedavisinde amaç belin doğal korsesi olan kasları kuvvetlendirmektir.

Korse kullanan kişi bel ve karın kaslarını güçlendirmek için doktor veya fizyoterapistin önerdiği egzersiz programına mutlaka uymalıdır. Düzenli egzersiz yapıldığında ve aktif yaşama devam edildiğinde kas erimesi ve korseye bağımlı olma gibi olumsuz sonuçlar görülmez.

Bel Korsesi Hangi Sorunlarda Kullanılabilir?

Bel fıtığı: Bel fıtığına bağlı şikayetlerin aniden başladığı akut dönemde, fıtığın bulunduğu omurga seviyesindeki eğilme, dönme gibi hareketleri azaltıp bele destek olması için korse önerilebilir.

Bel kireçlenmesi: Sert veya yarı-sert bel korseleri bel kireçlenmesinde faset eklem denilen omurganın arka tarafındaki eklemlere binen yükü ve küçük hareketleri azaltarak ağrıyı rahatlatabilir. Oturma kalkma gibi hareketleri kolaylaştırabilir.

Bel kemiğinde çatlama: Bel kaymasının başlangıç dönemi olması nedeniyle önem kazanan bel kemiği çatlaması (spondilolizis) korse kullanmanın yararlı olabileceği diğer bir sorundur. Korse ile bel hareketlerinin azaltılması çatlağın iyileşmesine yardım edebilir ve sorunun bel kaymasına dönüşmesini önleyebilir.

Bel kayması: Korse kullanmanın en sık olarak önerildiği sorunlardan biri bel kayması veya tıbbi ifadesi ile istmik spondilolistezistir. Korse kullanmak bel kaymasının ilerlemesini önleyebilir, kişinin yürüme mesafesini arttırır ve ağrıyı azaltır.

Bel kanal daralması: Bel korsesi ile hareketlerin azaltılması ve yüke destek olunması sinir kökleri üzerindeki baskıyı ve bacak ağrısını azaltabilir.

Belde çökme kırığı: Bel omurgasında yeni gelişen çökme kırıklarında korse önerilebilir.

Kas tutulması ya da zorlanması: Kas tutulmalarında bazen esnek korseler kullanılabilir. Esnek korseler beli ısıtarak ve duruşu düzeltmeye yardım ederek ağrıda azalma sağlayabilir. Kas tutulmasına bağlı şikayetlerde korse kullanımı genelde birkaç günden daha uzun önerilmez.

Bel ameliyatı sonrası iyileşme döneminde: Omurganın maruz kaldığı yükü ve hareketleri azaltarak iyileşme için uygun bir ortam sağlama amacıyla bel ameliyatları sonrası sert korse kullanımı önerilebilir. Korse kullanımı genelde ameliyat sonrası 3 ila 8 hafta kadar önerilir. Kullanma süresi ameliyatın ve hastalığın tipine göre değiştiğinden mutlaka doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.