Boynun Sağ Tarafından Omuza Yayılan Ağrı Neden Olur?

Boynun sağ tarafından omuza yayılan ağrı pek çok nedenden oluşabilir. Boyun ağrısı kas, ligament, sinir, omur kemikleri ve eklem kaynaklı olabilir. Bazen boyun ağrısı boynun sadece bir yanını etkiler ve omuza doğru yayılabilir. Nedene bağlı olarak ağrı hafif, orta veya şiddetli hissedilebilir. Omuz eklemi çevresindeki kas, tendon, bursa, ligament, kıkırdak gibi yapıların ödemi, iltihabı, zedelenmesi veya yırtılması omuz ağrısı yapabilir, omuz hareketlerini kısıtlayabilir. Bu sorunlar omuzun aşırı kullanımı, travmatik yaralanması veya başka bir hastalığa bağlı gelişebilir. Omuz ağrıları sağ veya solda tek taraflı veya her iki omuzda görülebilir.

Boyun fıtığı

Boynun sağ tarafından omuz yayılan ağrı boyun fıtığının işareti olabilir. Boyun fıtıkları boyun, omuz ve kolda hissedilen ağrılara yol açabilir. Omur kemikleri arasındaki disk yapılarının yıpranması veya zedelenmesi sonucunda diskin omurilik kanalı veya sinir köklerinin çıktığı deliklere doğru bombe yapması boyun fıtığı olarak isimlendirilir. Tıp dilinde buna servikal disk hernisi denilir. Sinir köklerinin sıkışması ya da irrite olması sonucu, bu sinirlerin ulaştığı kol ve ele dek yayılan şikayetler oluşur. Sinir etkilenmesi fazla ise ilgili kol ve el kaslarında kuvvetsizlik, ciltte duyu kaybı, uyuşma, karıncalanma, yanma hisleri oluşabilir.

Boyun fıtığı ile ilgili daha geniş bilgiyi buradan bulabilirsiniz.

Whiplash yaralanması

Boyun, trafik kazalarında maruz kalınana benzer kuvvetler nedeniyle ani olarak öne ve arkaya hareket ettiğinde whiplash yaralanması oluşur. Whiplash yaralanmasına boyun gerilmesi veya boyun zorlanması eşlik edebilir. Yaralanmadan kısa bir süre sonra birtakım belirtiler oluşur. Boyun ağrısı yaralanmadan hemen sonra veya birkaç gün içinde gelişebilir. Genelde şikayetlerin başlaması için birkaç saat süre geçmesi gerekir ve olayın ertesi günü ağrı ilk güne kıyasla daha şiddetlidir. Sonraki birkaç gün ağrıda şiddetlenme olabilir. Yaralanma esnasında boynun bulunduğu pozisyona göre ağrı boynun tek tarafında veya her iki taraflı olabilir. Trafik kazaları yanında başa darbe gelebilen boks veya taekwondo gibi sporlar, başın aniden geride kaldığı düşme ve kaymalar da whiplash’a yol açabilir. Whiplash’da tipik olarak ağrı boyundan omuz ve üst kola yayılır, boyun tutulması, baş ağrısı, baş dönmesi, kolda uyuşma ve karıncalanma olabilir.

Whiplash yaralanması genelde kendi kendine geçer. Mümkün olduğunca boyun hareket etmeli ve günlük aktivitelere devam edilmelidir. İlk günler soğuk uygulama yapılabilir. Boyunluk genelde önerilmez veya kısa süre ile tercih edilebilir. Çeşitli ağrı kesiciler kullanılabilir. Fizik tedavi ve egzersizler de tedavide yararlıdır. İyileşme birkaç hafta veya ay sürebilir ancak az bir kısım hastada yıllar sonra bile ağrı tam düzelmeyebilir.

Brakiyal pleksus yaralanması

Brakiyal pleksus, boyun seviyesinde omurilikten çıkan sinir liflerinin kol sinirlerini oluşturmak üzere yeniden organize olduğu demettir. Brakiyal pleksus yaralanmasında boynun sağ tarafından omuza yayılan ağrı görülebilir. Yaralanma solda ise benzer durum solda tarafta da oluşabilir. Brakiyal pleksus sinirleri omuz, kol ve elin kas ve cildine ulaşır. Yaralanma durumunda ağrı ile beraber kolda ve/veya elde kas güçsüzlüğü ile duyu kaybı, karıncalanma, elektrik çarpması, uyuşma gibi hisler oluşabilir. Başın bir tarafa döndüğü, aynı anda kolun omuzdan aşağı çekildiği yaralanmalarda brakiyal pleksus zedelenmesi oluşabilir. Spor yaralanmaları, motorlu araç kazaları ve düşmelerde bu durum görülebilir.

Yanlış uyku pozisyonu, stres ve diğer nedenler

Alışık olmadık bir yerde, örneğin otobüs koltuğunda veya kanepede boyun desteksiz bir şekilde uyumak boyun ağrısı sebebi olabilir. Stres ve endişe kas spazmlarını arttırır ve boyun tutulmasını, boyundan omuza yayılan ağrıları tetikleyebilir. Akut tortikollis denilen durumda boyun kaslarında aniden spazm gelişir ve kişi gece yattığında hiçbir şikayeti yokken sabah boynu tutulmuş, bir yana eğik ve kıpırdatamaz halde uyanabilir. Akut tortikollis genelde birkaç gün içinde düzelir, fakat düzelmezse doktora başvurmak gerekir çünkü daha ağır bir hastalığın belirtisi olabilir. Duruş bozukluğuna bağlı kas gerginliği ve zorlanması boyun ağrılarının diğer bir sık görülen nedenidir. Uzun saatler boyunca masa başında sabit pozisyonda çalışması gereken kişiler risk altındadır. Bazen boynun sağ tarafından omuza yayılan ağrı için spesifik bir neden bulunamaz. Buna non-spesifik boyun ağrısı denilir. Genelde kendi kendine veya ağrı kesiciler, egzersiz, masaj, sıcak uygulama gibi yöntemlerle geçer.

Duruş bozukluğuna bağlı ağrılarınız için dik duruş egzersizlerine göz atabilirsiniz.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.