Deltoid Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Deltoid sendromu, deltoid kasının ağrıya neden olduğu bir durumdur. Deltoid kası omuzu sararak yuvarlak görünümünü veren kastır. Ön, yan ve arka lifleri vardır.

Deltoid sendromu, deltoid kasının ağrıya neden olduğu bir durumdur. Deltoid kası omuzu sararak yuvarlak görünümünü veren kastır. Ön, yan ve arka lifleri vardır. Köprücük kemiği, kürek kemiğinin akromiyon ve spina skapula denilen çıkıntılarından başlar, kol kemiği humerusun dış yanındaki deltoid tuberosita denilen yere tutunur. Esas olarak kolu yana açmayı (abduksiyon hareketini) sağlar.

Ön lifleri kasıldığında kolu öne kaldırma ve içe döndürme, arka lifleri kasıldığında ise kolu geriye götürme ve dışa döndürme hareketlerini yaptırır. Ağır yükler taşırken omuzun çıkmasını engelleyen yapılardan biridir. Ayrıca kolu yana açmayı sağladığı için taşınan eşyaların gövdeden uzak tutularak kalçalara çarpmasını önler.

Deltoid kasının etkilendiği tıbbi sorunlar arasında kas yırtığı, kas erimesi, entesopati, fibrozis ve miyofasiyal ağrıyı sayabiliriz.

Deltoid kası myofasiyal ağrı sendromu geliştirmeye yatkındır. Buna deltoid sendromu da denir. Spor sırasında veya düşme nedeniyle olan kol öne-arkaya ya da yana uzatılmışken oluşan gerilme yaralanmaları deltoid kasını zedeleyebilir.

Uzun süre eşya kaldırma ve taşıma gerektiren mesleklerde ise mikrotravmalar zaman içinde birikerek kasta tetik nokta ve miyofasiyal ağrı sendromu oluşmasına yol açabilir. Diğer bir risk faktörü duruş bozukluğudur. Kronik stres, depresyon, kötü beslenme gibi etkenler de rol oynar.

İlginizi Çekebilir: Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Olur?

Deltoid sendromu vücudun belli bir kısmını etkileyen bir kronik ağrı sendromudur. Miyofasiyal ağrı sendromunda kas dokunularak muayene edildiğinde ağrı üreten tetik noktalar tespit edilir. Buna halk arasında kulunç da denir. Tetik noktalar genelde ağrı hissedilen bölgededir fakat ağrılar vücudun başka yerlerine de yayılabilir.

Yansıyan ağrılar tanının karışmasına, gereksiz tetkik ve tedavilere neden olabilir. Deltoid kasında myofasiyal ağrı sendromu olan kişilerde ağrı genelde omuzdan aşağı kola doğru yayılır. Tetik nokta üzerine mekanik basınç uygulamak veya germek şikayet edilen ağrıyı üretir. Etkilenen kasta aynı zamanda ani kasılma kişide zıplama cevabı denilen tepkiye neden olur. Kas tutukluğu ve kuvvet kaybı da görülebilir.

İlginizi Çekebilir: Aşırı Stres Kas Ağrısı Yapar mı?

Belirti ve Bulgular

  • Deltoid sendromunun kendine has özelliği kasta miyofasiyal tetik noktaların belirlenmesidir. Tetik noktanın mekanik uyarısı veya gerimi ile ağrı oluşur. Ağrı hem lokal bölgeyi etkiler hem de diğer alanlara, kolun üst kısmına yayılabilir. Zıplama belirtisi karakteristiktir.

Deltoid Sendromu Tanısı

  • Tanı tıbbi öykü ve fizik muayene ile konulur. Objektif tanı testi yoktur. Kas biyopsisi, EMG, MRG gibi tetkikler ile spesifik sonuçlar elde edilememiştir. Olası diğer hastalıklar dışlanmalıdır.
  • Bursit, tendinit, rotator kaf yırtığı gibi benzer şikayetlere yol açan sorunlar MRG, ultrasonografi gibi yöntemlerle ayırt edilebilir. Var olan ek belirtilere göre multiple skleroz, bağ dokusu hastalığı, inflamatuar kas hastalığı, fibromiyalji de ayırıcı tanıda dikkate alınmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Multiple Skleroz (MS) Hastalığı Nedir?

Deltoid Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

deltoid sendromu

Tetik noktalar belirlenerek lokal anestezik enjeksiyonu veya kuru iğneleme yapılabilir. TENS, sıcak veya soğuk uygulama, egzersiz gibi fizik tedavi yöntemleri yararlı olabilir. Eşlik eden depresyon, fibromiyalji gibi sorunlar varsa uygun tedaviler verilir.

Okumaya Devam Edin: Duruş Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Referans