Sağ Kolda Uyuşma Nedenleri

Sağ kolda uyuşma, karıncalanma, iğne batması gibi hisler karpal tünel sendromu, uzun süre hareketsiz kalma, sinir liflerini etkileyen hastalıklar, boyun fıtığı gibi pek çok nedene bağlı oluşabilir.
sag kolda uyusma

Sağ kolda uyuşma şikayeti uyurken kolun üzerine yatmak veya yanlış pozisyonda uzun süre durmak gibi basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi önemli bir hastalık belirtisi de olabilir. Kolda uyuşma, karıncalanma, üşüme, yanma ve iğneleme gibi hisler uzun süre devam eder ve şiddetlenirse fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine görünmenizde fayda vardır. Bu şikayetlere neden olan hastalıkların pek çoğu tedavi edilebilir. Sağ kolda uyuşma şikayeti oluşturabilecek bazı hastalık ve durumlar şunlardır:

Karpal Tünel Sendromu

Önkol ve elde uyuşma, iğne batması ve ağrı şikayetinin en sık nedenlerinden biri karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromunda tipik olarak başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta uyuşma olsa da tüm el ve bileğin üst kısmına dek şikayetler yayılabilir. Sorun sadece karpal tünel sendromuna bağlı ise dirsek ve omuzda ağrı veya uyuşma olması beklenmez.

El bileğinin avuç içine bakan yüzünde, el bileği kemikleri ve bağ dokusu tarafından oluşturulmuş tünelde, median sinir denilen sinir lifinin sıkışması sonucu karpal tünel sendromu oluşur. Meslek veya hobi gereği el bileğinin aşırı kullanımı (uzun saatler boyunca yazı yazma veya klavye kullanımı), bilek kemiklerinde kırık, romatoid artrit, şeker hastalığı, obezite ve vücutta genel ödem birikimi (örneğin gebelik) karpal tünel sendromuna yol açabilir.

Karpal tünel sendromunda şikayetler gece daha fazla olur ve uykudan uyandırabilir. Tedavisinde el bilekliği kullanımı, ilaç tedavisi, el bileğine siniri rahatlatmak için kortikosteroidli iğne yapılması, fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ağır olgularda ameliyat gerekebilir.

Okumaya devam edin :El Bileğinde Sinir Sıkışması – Karpal Tünel Sendromu

Kubital Tünel Sendromu

Dirsekten aşağı kol bölgesinde, küçük parmak ve yüzük parmağında uyuşma varsa dirsek civarında ulnar sinir zedelenmesi buna yol açıyor olabilir. Bu soruna kubital tünel sendromu denilir. Dirseği uzun süre masa veya sandalyenin kolluğu gibi sert bir zemine dayamak ulnar siniri hasarlayabilir. Uyurken dirseği büküp üzerine yatmak durumu kötüleştirir. Ulnar sinir hasarında elin kavrama ve sıkma kuvveti azalabilir. Bazen ulnar sinir el bileğinde sıkışabilir, bu durumda şikayetler genelde el kaslarında kuvvetsizlik, küçük parmak ve yüzük parmakta uyuşma şeklinde görülür. İstirahat ve dirseklik kullanımı genelde düzelmesi için yeterlidir ancak sinirin fazlaca sıkıştığı durumlarda ameliyatla gevşetme gerekebilir.

kubital tunel sendromu

Uzun Süre Hareketsiz Kalma

Elinizi başınızın altına koyup sırt üstü yatma gibi bir pozisyonda uzun süre sabit kalmak kolda iğne batması ve uyuşma hislerine yol açabilir. Koldaki sinirin basınç nedeniyle ezilmesi veya sinirlerin yanındaki kan damarlarının ezilerek dolaşımın bozulması buna sebep olabilir. Genelde kolu hareket ettirince sinirlerin rahatlayıp kan dolaşımının yeniden sağlanması ile uyuşma düzelir.

Cumartesi gecesi felci olarak bilinen durumda kişi sandalye gibi uygun olmayan bir yerde kolu üzerine yatıp uyursa sabah elinde uyuşma ve kuvvetsizlikle uyanabilmektedir. En çok fazla alkol alımı ile sarhoş olma sonucu görüldüğü için alkolün en çok tüketildiği zaman olan cumartesi gecesi ile ilişkilendirilmiştir. Cumartesi gecesi felcinde radial sinir kol kemiği seviyesinde ezilir, el ve parmakların arkaya çekme hareketi zayıflar, başparmak ve işaret parmağı ile elin sırt kısmında uyuşma oluşabilir. Buna benzer bir başka durum ise balayı gecesi felcidir. Balayı gecesi felci eşin başını omuza yaslayarak uzun süre kalması nedeniyle radial sinirin kolun daha yukarı kısmında sıkışması sonucu oluşur. Koltuk değneği kullananlarda baskı nedeniyle koltuk altı bölgesinde sinir zedelenmesi oluşabilir ve sol ya da sağ kolda uyuşma görülebilir.

Dolaşım Bozukluğu

Damar içinde kan pıhtısı oluşumu, varisler, periferik arter hastalığı, şeker hastalığına bağlı dolaşımın bozulması nedeniyle sağ kolda uyuşma şikayeti görülebilir.

dolasim bozuklugu

Periferik Nöropati – sinir liflerini etkileyen hastalıklar

Periferik nöropati beyin, beyincik ve omurilik dışındaki sinir liflerinin çeşitli nedenlerle zedelenmesini ifade eder. Periferik nöropati olduğunda şikayetler genelde önce ayak ve ellerden başlar; daha sonra bacak ve kollara yayılır. Periferik nöropati genelde hem sağ hem sol tarafı etkiler ancak bazen sadece sağ kolda uyuşma yapabilir, özellikle ilk zamanlar. Periferik nöropati yapabilen hastalık ve durumlar arasında şeker hastalığı, fazla alkol tüketimi, enfeksiyonlar, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kanserler, travma, kalıtımsal hastalıklar sayılabilir. Nöropati tedavisi, nöropatiye yol açan nedene bağlı değişir. Uyuşma-karıncalanma gibi şikayetleri azaltmak için çeşitli ilaç tedavileri mevcuttur.

Okumaya devam edin :Polinöropati – Sinir Ucu İltihabı

Boyun Fıtığı – servikal radikülopati

Boyun fıtığında omurilikten boyun seviyesinde ayrılan sinir kökleri, omurilik kanalından çıktıkları ufak deliklerin içinde fıtığın basısı sonucu sıkışabilir. Yaşa bağlı kireçlenme ve travmalar da servikal radikülopati denilen sinir zedelenmesine yol açabilir. Servikal radikülopatide sağ kolda iğne batması, uyuşma, karıncalanma, yanma, soğukluk hissi, his kaybı, kuvvetsizlik olabilir. Şikayetler sol tarafta da oluşabilir. Boyun fıtığında genelde tüm kol boyunca, kürek kemiği ve omuzdan el ve parmaklara dek şikayetler hissedilir. Baş ağrısı yapabilir. Bazı insanlar ellerini başlarının üzerine koyduklarında rahatlama hissedebilir, bu hareket sinir üzerindeki basıyı azaltıyor olabilir. Bazen başı bir yana eğmek şikayetleri azaltabilir. Boyun fıtığını tedavi etmede fizik tedavi, ilaç tedavisi ve ameliyat seçenekleri mevcuttur.

Okumaya devam edin :Boyun Fıtığı – C5-C6 Fıtık Belirtileri ve Tedavisi

kolda uyusma

B Vitamini Eksikliği

B12 vitamini eksikliği sinir liflerinde hasara yol açarak ayak, el, kol ya da bacakta uyuşmaya neden olabilir. Hayvansal gıda tüketmeyenlerde B12 vitamini eksikliği oluşma riski fazladır. B12 vitamini eksikse genelde vitamin iğneleri ile tedavi edilir.

Multiple Skleroz

Merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olan multiple sklerozda pek çok şikayet oluşabilir. Bunlar arasında sağ kol uyuşması da vardır. Multiple sklerozda uyuşma veya kuvvetsizlik gibi şikayetler hastalığın ilk dönemlerinde genelde tek taraflı oluşur yani sağda veya solda. Bunun dışında yorgunluk, ağrı, çift görme, konuşmada bozulma, baş dönmesi, titreme gibi farklı belirtiler de oluşabilir. Multiple skleroz halen kesin olarak tedavi edilemese de hastalığı hafifletmek için pek çok ilaç tedavisi mevcuttur. Egzersiz, fizik tedavi, dengeli beslenme, stresin azaltılması da multiple skleroz tedavisinde önemli konulardır.

Okumaya devam edin :Multiple Sklerozda Fizik Tedavi

Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.