Telefon Bağımlılığı ve Boyun Ağrısı

Aşırı cep telefonu kullanımı boyun kaslarına, eklemlere ve sinirlere baskı uygulayabilir. Bu durum boyun ağrısına ve çeşitli hastalıkların gelişimine zemin hazırlar. Telefonda geçirilen süreyi sınırlamak, doğru duruş pozisyonunu sağlamak ve boyun egzersizleri şikayetlerinizin tedavisine yardımcı olur.
boyun ağrısı

Cep telefonları, günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Hatta taşınabilirlik ve her an her yerde iletişim sağlaması nedeniyle, birçok işte cep telefonları bilgisayarların da yerini almaya başladı. Evde, işte, ulaşımda vaktimizin büyük çoğunluğunu cep telefonu ekranına bakarak geçiriyoruz. Ancak eğer dikkat etmezsek bu küçük cihazlar boyun ağrılarına neden olabiliyor!

Telefon ekranına bakarken başımızın uygun olmayan pozisyonda uzun süre kalması, boyun kaslarının yorulmasına, gerilmesine ve boyun ağrısına yol açabiliyor. İngilizce tıp literatüründe “Text neck syndrome” veya “tech neck” olarak tanımlanan bu durum Türkçe’ye Cep Boyun Hastalığı olarak çevrilmiştir.

Cep Boyun Hastalığı Nedir?

telefon kullanırken duruşumuz nasıl olmalı

Telefon veya tablet ekranlarına bakmak için başımızı uzun süre öne eğmek, boyun kaslarının zorlanmasına neden olur. Bu durumda boyun bölgesinde gerginlik ve ağrı şikayetleri oluşabilir. Cep boyun hastalığı olarak literatüre giren bu durum, günümüzde giderek daha sık rastlanan bir sorun haline gelmekte.

Boyun ağrısı ve gerginlik gibi şikayetlerle başlayan cep boyun hastalığı, zaman içinde sinir sıkışması ve omurgada şekil bozuklukları gibi sorunlara da yol açabiliyor.

Cep Boyun Hastalığı Belirtileri

cep telefonu kullanımı boyun ağrısına neden oluyor

Boyun ağrısına neden olan birçok farklı durum vardır. Şikayetleriniz cep telefonuna bakmaktan kaynaklanmıyor olabilir. Ancak özellikle telefon veya tablet ekranına bakarken boyunda hissedilen keskin ve ani ağrılar cep boyun hastalığını işaret ediyor olabilir. Cep boyun hastalığında görülen diğer belirtiler şunlardır:

  • Boyun bölgesinde ağrı ve sertlik
  • Baş ağrısı
  • Sırt ağrıları

Boyun bölgesinde uyuşma ve karıncalanma hissi, omuz ve kollara yayılan uyuşma, kollarda ağrı ve güçsüzlük gibi şikayetleriniz varsa sinir sıkışması düşünülebilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir!

Cep Boyun Hastalığı Tedavisi

cep boyun hastalığı

Cep boyun hastalığının neden olduğu şikayetleri tedavi etmek için doğru adımları atmak önemlidir. Atılacak ilk adım telefon veya tabletinizi doğru duruş pozisyonunda kullanmaktır:

  • Telefonu göz hizanızda olacak şekilde kullanın.
  • Başınızı uzun süre öne eğik pozisyonda tutmayın.
  • Mümkünse boyun ve bel destekli sandalyeler kullanın.
  • Uzun süre sabit pozisyonda kalıp saatlerce telefonla uğraşmayın. Eğer iş gereği uzun süreler telefonla vakit geçirmeniz gerekiyor ise her 20-30 dakikada bir 3-5 dakikalık molalar verin ve bu molalar esnasında boynunuzu hafifçe esnetin.

İş koşturması içinde nasıl hissettiğimizi pek düşünmeyiz. Ara ara kendinizi dinleyin ve boyun kaslarınızın kasılı değil gevşek olduğundan emin olun. Sadece “Şu an boyun kaslarım rahat mı?” diye düşünmeniz bile boyun kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olacaktır.

Boyun egzersizleri, boyun bölgesindeki kasların esnemesine ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sayede boyun omurlarına binen yük azalır ve şikayetler hafifler.

Boyun Egzersizleri – Boyun Fizik Tedavi Hareketleri için tıklayın.

Referanslar:
Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.