Diz Romatizmasının 7 Belirtisi

Diz romatizmasının birçok farklı türü vardır. Bunlardan en yaygını osteoartrit ve romatoid artrittir. Bu yazımızda diz romatizmasının en yaygın görülen 7 belirtisini inceledik.
diz romatizması

Diz romatizmasının – yani eklem iltihabının (tıp dilinde artrit) – birçok farklı türü vardır. Bunlardan en yaygını osteoartrit ve romatoid artrittir.

Osteoartrit, halk arasında diz kireçlenmesi olarak bilinir ve diz artritinin en sık görülen tipidir. Osteoartrit, diz eklemindeki kıkırdağın aşınması ve kemiğin birbirine sürtünmesi ile ilgili bir durumdur ve genellikle orta yaştan sonra görülür.

Romatoid artrit ise her yaşta ortaya çıkabilir ve eklem iltihabına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artrit, sistemik bir hastalıktır ve eklem iltihabının yanında vücut sistemlerini de etkileyebilir.

Diz Romatizmasının 7 Belirtisi

diz romatizmasının belirtileri

1) Kademeli Artış Gösteren Diz Ağrısı

Diz artritinde, diz ağrısı genellikle yavaş başlar ve gittikçe artış gösterir. Başlangıçta sadece uzun yürüyüşlerden sonra ortaya çıkan diz ağrısı, zaman geçtikçe istirahat ederken de hissedilebilir. Diz ağrısı şu durumlarda ortaya çıkabilir:

  • Merdiven çıkarken,
  • Otururken ayağa kalkışta,
  • Yürüyüş yaparken,
  • Uzun süre oturma ile veya
  • İleri evrelerde gece uykudan uyandıran şiddette.

Diz kireçlenmesi (osteoartrit) belirtileri birkaç yıl içinde artış gösterebilir. Ayrıca soğuk hava, stres, dizi zorlayan hareketler belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir. 

Romatoid artritte ise belirtiler birkaç hafta içinde ortaya çıkar, ancak birkaç gün içinde iyileşebilir veya kötüleşebilir. Alevlenme dönemlerinde şikayetlerde artış görülür.

2) Dizde Şişlik ve Hassasiyet

dizde şişlik

Diz ekleminde şişlik, eklemin iltihaplanması ile oluşabilir. Dizde şişlik belirtisi, inflamatuar bir hastalık olduğu için romatoid artritte daha yaygındır. Romatoid artritte dizde şişlikle beraber ateş, yorgunluk ve halsizlik gibi genel vücut şikayetleri de görülebilir.

Osteoartritte ise ileri evrelerde kıkırdağın aşınması ve kemiklerin birbirine sürtünmesi; kemik çıkıntıların oluşumuna ve enflamasyona neden olabilir. Bu durumda eklem çevresinde şişlik görülebilir.

3) Takılma ve Kilitlenme Hissi

Zamanla eklem kıkırdağında meydana gelen hasar, diz ekleminde takılma ve kilitlenme hissine neden olabilir. Ayrıca diz kemikleri birbirine sürtünmeye başladığında kemikte oluşan çıkıntılar eklemin bükülmesini zorlaştırabilir.

4) Eklemden Ses Gelmesi

Dizi bükerken veya bükülü dizi düzeltirken, diz ekleminde gıcırdama hissi oluşabilir veya eklemden ses gelebilir. Tıp dilinde bu seslere krepitasyon denir. Kemiklerin birbiri üzerinde yumuşak şekilde hareket etmesini sağlayan kıkırdak tabakası aşındıkça bu sesler duyulmaya başlar.

diz kireçlenmesi nedir

5) Eklem Hareketinin Azalması

Diz artritinde görülen önemli bir belirti de diz eklem hareket açıklığının azalmasıdır. Dizi son açılara kadar bükmek veya ileri evrelerde dizi tam düz pozisyona getirmek mümkün olmayabilir. Diz eklem hareketinde meydana gelen kayıplar; merdiven çıkmak, oturup kalkmak ve çömelmek gibi hareketleri yapmayı zorlaştırabilir.

6) Eklem Boşluğunun Azalması

Diz artriti ilerledikçe röntgende iki kemik arası boşluğun azaldığı görülür. Diz eklem boşluğunu oluşturan kıkırdak benzeri yapıların aşınması ile eklem boşluğu azalır ve kemikler birbirine sürtünmeye başlar.

7) Eklem Deformiteleri

İleri evrelerde diz ekleminde çeşitli deformiteler meydana gelebilir. Diz ekleminin şekli ve görünümü bozulabilir. Diz kapaklarının birbirine yaklaştığı ‘X bacak’ görüntüsü veya diz kapaklarının dışa doğru büküldüğü ‘O bacak’ görüntüsü sık karşılaşılan deformitelerdir.

Okumaya Devam Edin:

Referans: healthline.com

Doç. Dr. İlknur SARAL
Doçent Doktor İlknur Saral; bel ve boyun ağrıları, PRP Tedavisi, skolyoz, diz kireçlenmesi ve daha birçok alanda okurlarımızla Doktor Fizik'te buluşuyor.