Fazla Kilolar Diz Ağrısına Neden Oluyor

Diz eklemi, vücudumuzdaki en güçlü ve en kritik eklemlerden biridir. Oturmak, ayakta durmak, yürümek, zıplamak ve eğilmek gibi aktiviteler sırasında diz eklemimizi farklı şekillerde kullanırız.
dizcategory
dizcategory

Diz eklemi, vücudumuzdaki en güçlü ve en kritik eklemlerden biridir. Oturmak, ayakta durmak, yürümek, zıplamak ve eğilmek gibi aktiviteler sırasında diz eklemimizi farklı şekillerde kullanırız. Hareketsiz dururken vücut ağırlığımızın %80’i ve yürürken en az %150’si diz eklemi tarafından taşınır. Bu, 80 kiloluk bir kişi için dizlere binen 120 kilo yük anlamına gelir!

Kilo Almak, Diz Sağlığını Olumsuz Etkiler!

kilo almak ve diz ağrısı

Kilo aldıkça diz eklemine ve eklem kıkırdağına daha fazla yük biner. Ayrıca vücuttaki yağ oranının artışı, kanda bulunan ve eklemlerde iltihaplanmaya yol açan kimyasal maddelerin miktarını da artırır. Bu durumlar sonucunda, diz ekleminde kireçlenme (osteoartrit) gelişme riski artar.

Diz kireçlenmesinde; eklem yüzeyini saran ve eklem hareketinin kayganlığını sağlayan kıkırdak doku aşınmaya başlar. Kıkırdak doku aşındıkça kemikler birbirine sürtünür. Bu durumda ağrı, şişlik, tutukluk ve hareket kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler genellikle zamanla daha da kötüleşir.

Aslında eklemlerimizde meydana gelen aşınma ve yıpranmalar, normal yaşlanma sürecimizin bir parçasıdır. Özellikle 50 yaşından sonra diz kireçlenmesi (osteoartrit) riski bu nedenle artar. Ancak kilolu olmak, daha erken yaşlardan itibaren osteoartrit gelişme riskini artırır veya var olan osteoartritin şiddetini artırır.

İlginizi Çekebilir : Diz Kireçlenmesi Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?

Sağlıklı Kilonuzu Koruyun!

Fazla kilolu iseniz kilo vermek ve sağlıklı kilonuzu korumak diz ekleminize binen yükün azalmasını sağlar. Kaybedeceğiniz 1 kilogram, dizlerinizde ortalama 4 kilogramlık rahatlama sağlayacaktır. Diz ağrısı yaşayan kişiler yalnızca birkaç kilo verdiklerinde dahi rahatlamayı hissedebilirler.

Kilo vermek ve sağlıklı kilonuza ulaşmak için ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Gençlik ve genç erişkinlik döneminde fazla kilolu olmamak, yaşlandığınızda diz ağrısı yaşama riskinizi azaltabilir.

Beslenmenize Dikkat Edin

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, hem kilo vermenizi sağlayabilir hem de genel sağlık durumunuzu geliştirebilir. Hem kilo vermek hem de genel sağlığı korumak için işe yarayan günlük bir diyet oluşturmak her zaman kolay olmayabilir. Bu konuda bir diyetisyene başvurmayı düşünebilirsiniz.

Düzenli Egzersiz Yapın

Uzmanlar, haftalık en az 150 dakika egzersiz yapılmasını öneriyor. Bu, haftada 3 gün 50 dakika veya haftada 5 gün 30 dakika şeklinde tercih edilebilir. Düzenli egzersiz yapmak:

  • Diz eklemini destekleyen kas, bağ ve tendonları güçlendirir.
  • Kilo vermenizi sağlar ve diz ekleminize binen yük azalır.
  • Eklem kıkırdağını sağlıklı tutar.
  • Kronik inflamasyonu azaltır.

Yürüyüş yapmak, koşmak, yüzmek, kürek çekmek ve ağırlık kaldırmak gibi çeşitli egzersizlerden birini veya birkaçını tercih edebilirsiniz. Özellikle dizleriniz için zor olabilecek diz çökme veya yokuş aşağı koşmayı içeren egzersizlerden kaçınmak daha iyi olabilir.

Egzersizlere kendinizi zorlamadan başlayın ve egzersiz şiddetini kademeli olarak artırın. Egzersiz öncesi ısınma ve sonrası soğuma hareketlerini ihmal etmeyin. Egzersizler, şikayetlerinizde artışa neden oluyor ve dinlenmenize rağmen şikayetleriniz azalmıyorsa mutlaka fizik tedavi hekimine başvurun. Bu durumda, size özel planlanmış egzersiz programını fizyoterapist eşliğinde uygulamak daha uygun olabilir.

Okumaya devam edin : Diz Egzersiz Programı – Diz Kuvvetlendirme Egzersizleri

Referans: webmd.com

Fizyoterapist Yusuf Sarıçan
2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.