Yatılı Fizik Tedavi Merkezi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yatılı fizik tedavi merkezi seçerken birden fazla faktörü göz önünde bulundurmanız gerekebilir. İnme, beyin hasarı, omurilik yaralanması gibi nedenlerle felç geçiren hastaların, iyileşme sürecinde kapsamlı fizik tedavi büyük öneme sahiptir.
yatılı fizik tedavi merkezi

Yatılı fizik tedavi merkezi seçerken birden fazla faktörü göz önünde bulundurmanız gerekebilir. İnme, beyin hasarı, omurilik yaralanması gibi nedenlerle felç geçiren hastaların, iyileşme sürecinde kapsamlı fizik tedavi büyük öneme sahiptir. Bu hastalar acil tıbbi müdahalenin ardından genel durumu stabil hale geldiğinde, yoğun bakım veya nöroloji servislerinden yatılı fizik tedavi servisine transfer edilmelidir.

Hasta yakınları, ani gelişen bu sağlık sorunları karşısında hazırlıksız yakalanabilir ve kendileri için doğru fizik tedavi merkezine ulaşmakta zorluk yaşayabilirler. Bu yazımızda yatılı fizik tedavi merkezi seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsettik.

Yatılı Fizik Tedavi Ne Zaman Gereklidir?

yatarak fizik tedavi

Yatılı fizik tedavi merkezi seçerken ilk sorulması gereken soru hastanızın yatılı fizik tedaviye ihtiyacı olup olmadığıdır.

Kapsamlı Fizik Tedavi

Kapsamlı yatılı fizik tedavi merkezlerinde, hastanız yoğun rehabilitasyon programına dahil edilir. Beyin kanaması veya beyin damar tıkanıklığına bağlı inme geçiren hastalarda, felç tablosunun iyileşmesinde ilk 3-6 ay çok değerlidir. Hastanız bu dönemde yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan yoğun tedaviler yatılı fizik tedavi merkezinde sağlanabilir.

Bu nedenle, inme veya beyin hasarı sonrası tıbbi durumu stabil hale gelen hastada erken dönemde, yatılı fizik tedavi merkezinde kapsamlı rehabilitasyon uygulamalarına başlamak gerekir.

Yatılı fizik tedavi merkezleri yalnızca erken dönem hastalar için değildir. Hastalığın üzerinden aylar ve hatta yıllar geçmiş olsa dahi, yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile hastanın normal hayata dönüşüne katkı sağlanabilir. Hastanın aktif katılımının sağlandığı, günlük 3 saatin üzerinde süren fizik tedavi uygulamaları, beynin yeniden eğitilmesine katkı sağlar ve felcin iyileşmesine yardım edebilir.

İstanbul Rehabilitasyon Akademisi – Memorial Hastanesi Şartlarında Kapsamlı Yatılı Fizik Tedavi (Randevu Alın!)

Medikal Durumun Takibi

İnme geçiren hastaların yeniden inme geçirme riski yaklaşık %40 daha fazladır. Ayrıca beyin hasarı ve buna bağlı olarak uzun süre yatakta kalmak; enfeksiyon, dolaşım sorunları ve birçok hastalığı beraberinde getirebilir. Bu nedenle, bu tür hastalarda tıbbi durumun yakından takip edilmesi hayati önem taşır.

Kapsamlı yatılı fizik tedavi merkezlerinde, hastayı fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi ve iç hastalıkları hekimi günlük olarak takip eder. Hastanın yatışı sırasında ve gerek görülen durumlarda nöroloji, beyin cerrahisi, enfeksiyon hastalıkları, kardiyoloji ve diğer tüm tıp branşlarından destek alınır. Bu sayede hastanın yalnızca fizik tedavisi değil; tüm tıbbi bakımı ve tedavileri bir arada yürütülür.

Hastanın gerekli tahlil ve tetkikleri yapılır, ilaç tedavileri düzenlenir ve gelişebilecek risklere karşı tüm önlemler alınır. Dolayısıyla yatılı fizik tedavi merkezleri, özellikle hayati riskleri olan hastaların rehabilitasyon sürecini güvenle yürütür.

İstanbul Rehabilitasyon Akademisi – Yatılı Fizik Tedavi ve 7/24 Doktor Gözetimi (Randevu Alın!)

Diğer Bölümlere Ulaşılabiliyor Mu?

Hastanızın mevcut ek klinik sorunları da fizik tedavi merkezi seçiminizi etkileyecektir. Kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi ek sorunları olan kişilerin bu hastalıkları ilgilendiren bölümlere kolayca ulaşabileceği bir merkezde tedavi görmeleri daha iyi olacaktır.

İnme, beyin hasarı ve omurilik felci hastalarında psikiyatrik sorunlar sıklıkla eşlik edebilir. Gerektiğinde psikiyatri uzmanı ve psikolog ile iletişim sağlanabilmelidir. Hemşire başına düşen hasta sayısı, uzman doktora kolay ulaşılabilirlik gibi parametreler yatılı fizik tedavi merkezi seçiminde önem taşımaktadır.

Nöro-Rehabilitasyon Alanında Özelleşmiş Merkezler

İnme, beyin hasarı ve omurilik yaralanması nedeniyle felç geçiren hastaların yakınları yatılı fizik tedavi merkezi ararken bu konuya dikkat etmelidir. Bu tür nörolojik hastalıkların tedavisinde uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının tümüne nöro-rehabilitasyon adı verilir. Bu hastalıkların tedavisi, nöro-rehabilitasyon alanında özelleşmiş ve deneyim sahibi sağlık personelleri tarafından uygulanmalıdır.

Görüştüğünüz fizik tedavi merkezi yeni kurulmuş olabilir veya eski ve köklü bir kurum olmasına rağmen nöro-rehabilitasyon alanında değil; kas-iskelet sistemi sorunlarında uzmanlaşmış olabilir. Bu anlamda fizik tedavi merkezinin nöro-rehabilitasyon alanında ne kadar hasta aldığı ve bu konuda ne kadar deneyime sahip olduğu sorgulanabilir.

İstanbul Rehabilitasyon Akademisi – İnme, Beyin Hasarı ve Robotik Rehabilitasyon Merkezi (Randevu Alın!)

Yatılı Fizik Tedavi Merkezinde Farklı Terapiler Sağlanabiliyor Mu?

Felçli hastaların fizyoterapi, ergoterapi, robotik rehabilitasyon, konuşma terapisi, yutma terapisi, solunum terapisi ve spastisite tedavisi gibi çeşitli tedavilere ihtiyacı olabilir. İnme ve beyin hasarına bağlı felç tablolarının tedavisinde farklı uzmanlık alanlarından çok sayıda sağlık çalışanı birlikte hareket eder.

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi
  • Fizyoterapist
  • Ergoterapist
  • Konuşma – yutma terapisti
  • Fizik tedavi teknikeri
  • Rehabilitasyon hemşiresi
  • Solunum terapisti
  • Ortez – protez teknikeri
  • Hasta bakım personeli gibi…

Yatılı fizik tedavi merkezi araştırırken, o merkezde hangi uzmanların bulunduğu ve ne gibi tedaviler sunulduğu sorgulanabilir.

Prof. Dr. Engin Çakar – İnme (Felç) Tedavisi Alanında 20 Yılı Aşkın Deneyime Sahiptir

yürüme robotu

Robotik Rehabilitasyon İyileşme Sürecini Hızlandırabilir

Robotik rehabilitasyon felçli hastalarda beynin yeniden öğrenme kapasitesini artırabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Robotik rehabilitasyonda kullanılan bazı robotik fizik tedavi cihazları şunlardır:

Robotik Yatak: Hastanın erken dönemde kademeli olarak dik pozisyona getirilmesini ve bacaklarının yürümeye benzer şekilde çalıştırılmasını sağlar. Hasta henüz ayağa kalkamıyor hatta oturamıyorken bile kullanılabilir. Hastada oluşabilecek eklem kısıtlığı ve dolaşım bozukluğu gibi sorunları önler.

Yürüme Robotu: Yürüme fonksiyonlarını kaybeden inme hastalarında, yürümenin beyinde yeniden kodlanması için oldukça önemlidir. Gelişmiş yürüme robotları ile kişiye doğru yürüme paterni yeniden öğretilir.

El – Kol Robotu: El – kol robotu sayesinde hastanın el ve kol hareketleri tekrarlayıcı şekilde çalıştırılabilir. Hasta karşısındaki ekranda günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken veya oyunlar oynarken el ve kol hareketlerini de doğru şekilde çalıştırır.

Yerçekimsiz Yürüme Cihazı: Yürümeye başlayan ancak henüz tam anlamıyla dengeli ve bağımsız yürüyemeyen hastalarda, yürümenin geliştirilmesi için kullanılabilir. Hastanın ağırlığının %80’ine kadar azaltılabildiği bu cihaz sayesinde, hasta çok daha rahat şekilde ve düşme korkusu olmadan yürüme egzersizlerini yapabilir.

Prof. Dr. Engin Çakar – İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Cihazları

Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.