Kürek Kemikleri Arasında Yanma Hissi – Notaljia Parestetika

Notaljia Parestetika, kürek kemikleri arasında yanma hissi yapabilen bir sorundur. Sırtta kaşınma, yanma, şiddetli ağrıya yol açabilir. Kaşınma, yanma hisleri her iki omuz ve göğüse yayılabilir.


Notaljia Parestetika Belirtileri Nelerdir?


Kürek kemiğinin hemen altında kaşıntı yapabilir. Belirtiler çoğunlukla sağ ya da sol tek taraflı olur ama bazen iki yanda da hissedilebilir; omuzlara ve göğüse doğru yayılabilir. Kaşıntı hissi hafif ya da sırtı duvara sürtmeyi isteyecek ölçüde şiddetli olabilir. Kaşıma bazen iyi hissettirse de şikayetleri gidermeyebilir. Kaşınmaya bağlı cilt rengi koyulaşabilir.

Sırtta yanma, uyuşma, karıncalanma, iğne batması hissi, ağrı olabilir. Cilt sıcak, soğuk, hafif dokunma gibi duyulara karşı hassaslaşabilir.

Kronik yani uzun süre devam eden bir sorundur. Şikayetler dönem dönem artıp azalabilir. En sık 40 ile 80 yaşlar arasında görülür. Kadınlarda daha sıktır.


Notaljia Parestetika Neden Olur?


Notaljia parestetikanın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Kas veya kemikler arasında sinir liflerinin sıkışmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Duyu sinirlerinin lokal olarak hassaslaşması söz konusu olabilir. Sırta yönelik travma, boyun veya sırt fıtığı, zona, sırt kireçlenmesi kürek kemikleri arasında yanma hissi yapabilir. Sinir lifleri üzerinde etki eden basınç arttığında dolaşımları bozulur, sinir lifi ödemlenir ve hasara uğrar. Ödem ve zedelenme nedeniyle sinir hassaslaşır, aslında ciltte bir sorun olmamasına karşın beyine yanma veya kaşıntı sinyalleri gönderebilir.

Multiple endokrin neoplazi tip 2, vücutta pek çok tümörün oluştuğu kalıtımsal bir hastalıktır. Notaljiya parestetika nadiren bu hastalıkla ilişkili olarak ortaya çıkabilir.

Bazı vakalarda C4-C6 seviyelerindeki boyun fıtıkları ile ilişkilidir. Boyun kaslarının spazmı, boyun tutulması ve boyun yaralanmaları da çoğu notaljia parestetika hastasında mevcuttur. Brakiyoradial prüritus denilen kollardaki kaşıntılı lezyonlarla beraber görülebilir.


Sırtta kaşıntı için hangi bölüme gidilmeli?


Sırtta kaşıntı şikayetinde öncelikle dermatoloji bölümüne gitmek gerekir. Ciltte kaşıntı ile beraber yeni oluşmuş düzensiz şekilli ben, melanoma denilen cilt kanserinin işareti olabilir. Bazen kaşıntının nedeni ciltteki mantar enfeksiyonu olabilir. Nadiren kaşıntı hisleri lenfoma ya da lösemi belirtisi olabilir. Kırmızı kan hücrelerinin sayısının arttığı bir durum olan polisitemia vera, sıcak banyo sonrası kaşınmaya yol açabilir. Bu nedenle sırtta kaşınma şikayeti olduğunda ilk adımlar olarak dermatolojik muayene, tam kan sayımı ve temel biyokimya tetkiki yapılması uygundur.

Eğer sırtta uyuşma, yanma ve ağrı şikayeti ön planda ise ve kaşıntıya yol açabilecek bir cilt hastalığı yoksa fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne gidilebilir.


Tanı

Sırtta yanma ve kaşınma çok genel bir şikayettir; pek çok soruna bağlı görülebilir. Sedef hastalığı, kontakt dermatit, liken skleroz gibi cilt hastalıkları da benzer şikayete yol açabilir. Travma öyküsü varsa kemik veya yumuşak doku yaralanması açısından Röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi yada emar (manyetik rezonans) filmi çekilebilir. Notaljia parestetikaya kesin tanı koyduran bir test yoktur. Tıbbi öykü ve muayene ile tanı konulur. Sık görülen bir sorun olmasına karşın az bilindiği için pek çok kişi tanı alamamaktadır.

Tedavi

Krem ya da jel şeklinde ilaçlar kullanılabilir. Kapsaisin kremleri, ağrı kesici kremler, kortikosteroid içeren kremler duruma göre doktor tarafından reçete edilebilir. Kremle genelde geçici rahatlama olur. Lokal anestezik ve kortikosteroid içeren enjeksiyonlar (iğne) yapılabilir. İğne ile sinir bloğu yapılabilir. Botulinum toksin A enjeksiyonu da denenmiş ve yararlı bulunmuştur. Şiddetli olgularda nöropatik ağrı tedavisi için tablet ya da kapsül şeklinde özel ilaçlar reçete edilebilir.

Fizik tedavi yöntemleri arasında TENS ve elektriksel kas stimülasyonu özellikle etkili bulunmuştur. Soğuk ya da sıcak tedaviler, masaj, germe egzersizleri yararlı olabilir. Manuel terapi uygulanabilir. Akupunktur gibi geleneksel tamamlayıcı tıp yöntemleri bu konuda sertifikalı doktorlar tarafından uygulanabilir.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.