Parkinson Hastalığı ve En Önemli 5 Belirti

Parkinson hastalığı titreme, bradikinezi, kas sertliği, postüral dengesizlik ve bozulmuş koordinasyonla kendini gösterir. Bu semptomların erken tanınması, zamanında müdahale ve durumun etkili yönetimi için oldukça önemlidir.

Parkinson hastalığı, ilerleyen bir nörolojik bozukluktur  ve dünya çapında birçok kişiyi etkilemektedir. Parkinson belirtileri yavaş yavaş ortaya çıktıkça, kişinin günlük yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye de başlamış olacaktır.

Bu semptomları anlamak, erken teşhis ve etkili tedavi yönetimi için oldukça önemlidir. Bu yazımızda Parkinson hastalığıyla ilişkili en önemli beş semptomdan bahsetmiş olacağız.

1- Parkinson Hastalığı ve Tremor / Titremeler

Parkinson hastalığının ayırt edici belirtilerinden biri de vücudun belirli bölümlerinin istemsiz olarak titremesidir. Tipik olarak bu titremeler istirahat halinde ortaya çıkar ve genellikle elleri, parmakları ve hatta çeneyi etkilemektedir.

Parkinson Hastalığı ve Tremor / Titremeler

Titremeler sadece Parkinson hastalığına özgü olmasa da, özellikle istirahat halindeki titremelerin varlığı hastalığın önemli bir göstergesi olabilir. Bu titremeler ince motor becerilerini etkileyerek kişilerin günlük yaşamda  yazı yazmak, yemek yemek veya gömleğin düğmelerini iliklemek gibi basit görevleri yerine getirmede işlerini zorlaştırabilmektedir.

2- Bradikinezi / Hareketlerde Yavaşlama

Bradikinezi, Parkinson hastalığının karakteristik bir özelliği olan hareketlerde yavaşlama ile karakterize bir durumdur. Parkinson hastası bireyler günlük yaşam görevlerini yerine getirirken  hareketleri başlatmakta veya tamamlamakta zorluk yaşayabilir, bu da genel bir halsizlik hissine sebep olabilir.

Bradikinezi / Hareketlerde Yavaşlama

Bradikinezi; yürüme, sandalyeden kalkma ve hatta yüz mimiklerinde yavaşlama veya donukluk gibi çeşitli günlük aktiviteleri etkilemektedir. Zamanla bradikinezi, uzuvlarda hareket aralığının ve azalmasına ve eklem sertliği üzerinde de problemlere neden olabilir.

3- Parkinson ve Kas Sertliği

Kas sertliği, Parkinson hastalarının çoğu zaman yaşadığı bir sertlik veya harekete karşı dirençtir. Bu sertlik vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir ve kasların sürekli kasılmasından kaynaklanmaktadır.

 Parkinson ve Kas Sertliği

Parkinson hastaları kaslarda ve eklemlerde esneklik ve hareket açıklığı konusunda zorluk yaşayabilir, bu da günlük yaşamda rutin görevleri rahatça yerine getirme becerilerini etkileyebilmektedir.

4- Postüral Dengesizlik ve Stabilizasyon Kaybı

Parkinson hastalığı kişinin denge ve koordinasyonunu tehlikeye atarak postüral dengesizliğe neden olabilir. Bu semptom düşme riskini artırır ve günlük yaşam üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Postüral Dengesizlik ve Stabilizasyon Kaybı

Parkinson hastası bireyler, özellikle ayakta dururken veya yürürken dik ve dengeli bir duruşu sürdürmekte zorluk yaşayabilirler. Denge bozukluğu, Parkinson hastalarında kazalara ve yaralanmalara karşı artan riske katkıda bulunan önemli bir faktördür.

5- Koordinasyon ve Yürüme Bozukluğu

Parkinson hastalığı bireyin yürüyüşünü ve koordinasyonunu değiştirebilmektedir. Karakteristik olarak ayağı sürüyerek yürüme ve kol salınımının azalması Parkinson hastalarında yaygındır.

Hastalık ilerledikçe denge ve koordinasyon giderek zorlaşır ve yürüme esnasında engelleri aşma ve hareket sırasında dengeyi koruma becerisi etkilenmektedir.

Koordinasyon ve Yürüme Bozukluğu

Parkinson hastalığının erken belirtilerini tanımak, hızlı tanı ve erken müdahale için oldukça önemlidir. Sizde veya yakın çevrenizde bu semptomlardan herhangi birini yaşayan biri varsa , doğru değerlendirme ve erken müdahale için tıbbi destek almak oldukça faydalı olabilir.

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.