Hemipleji Nedir?

Hemipleji, vücudun bir yarısını etkileyen felçtir. Hemiplejide vücudun sağ veya sol tarafında, kolda ve bacakta (bazen yüz yarısı da dahil olur) felç tablosu görülür.
hemipleji
Hemipleji, “hemi” ve “plegia” kelimelerinden türetilmiş tıbbi bir terimdir. Eski Yunanca “hemi” yarım, “plegia” ise felç anlamına gelir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde çeşitli hastalıklara bağlı olarak vücudunun bir yarısında felç gelişmiş hastalar hemipleji tanısı ile tedaviye alınırlar. Vücudun bir tarafında görülen kısmi felç tablosu ise “hemiparezi” terimi ile ifade edilir.

Hemipleji, beyinde vücudun bir yarısının hareketlerini kontrol eden bölümün zedelenmesi ile oluşur. Beynin sağ yarım küresi vücudun sol tarafını, sol yarım küresi ise vücudun sağ tarafını kontrol eder. Bu nedenle beynin sağ yarısındaki hasar vücudun sol tarafında; beynin sol yarısındaki hasar ise vücudun sağ tarafında felce neden olur.

Hemipleji Kimlerde Olur?

Hemipleji çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde, kısaca her yaş grubunda görülebilir. Doğuştan, henüz olgunlaşmamış beyindeki hasara bağlı gelişen serebral palsi hastalığı hemipleji şeklinde bulgu verebilir. Ayrıca inme (beyin kanaması, beyne pıhtı atması), travmatik beyin hasarı, beyin tümörleri hemiplejiye yol açabilir.

Hemipleji Neden Olur?

hemipleji neden olur

Spastik Hemipleji Nedir?

Fizik tedavi kliniklerinde tedavi gören hastaların önemli bir kısmı spastik hemipleji tanımına uyar. Spastik hemiplejide; felçli taraftaki kaslar istemsiz şekilde aşırı kasılır, kol ve/veya bacak anormal pozisyonda kalır ve hareket kısıtlılığı oluşur. Ayrıca spastisite, ağrıya da yol açabilir.  Eğer felçli taraf kaslar kasılı değil, sürekli gevşek halde ise bu durum flask hemipleji olarak ifade edilir.

İlginizi Çekebilir : Felçli Hastalarda Spastisite

Hemiplejide Başka Hangi Sorunlar Olur?

Hemiplejik hastalar, genelde beyin hasarına bağlı başka belirtiler de gösterirler. Bu hastalarda duyu bozuklukları, mesane ve bağırsak problemleri, psikolojik sorunlar, algı ve dikkat sorunları, konuşma bozukluğu ve nöbet gibi pek çok sorun görülebilir.

Hemipleji Nasıl Tedavi Edilir?

felç tedavisi

Hemiplejiye neden olan sorunun spesifik tedavisi dışında, iyileşme için esas olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanır.

Örneğin beyin kanaması olan kişide, kanamayı durdurmak ve beyin ödeminin olumsuz etkilerini önlemek için ameliyat gerekebilir. Kişiye, kanamanın nedenine yönelik müdahale yapılabilir. Kişi hayati tehlikeyi atlattıktan sonra, beyin hasarının sebep olduğu kısıtlılıklar için kapsamlı nörolojik rehabilitasyon uygulanması gerekir.

Rehabilitasyon programında egzersizler, konuşma terapisi, mesane ve bağırsak eğitimi, iş ve uğraşı terapisi, spastisite tedavisi gibi alt kısımlar vardır. Her hemipleji hastasının ihtiyaçları kendine özgüdür. Rehabilitasyon uygulamaları, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorunun liderliğinde kalabalık bir ekip tarafından yapılır. Rehabilitasyon süreci, hastanın durumuna göre yatılı, ayaktan ya da ev programı şeklinde yürütülebilir.


Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.


İlginizi Çekebilir:

Referans: flintrehab.com
Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.