Beyin Hasarı için Görme Egzersizleri

İnme veya beyin hasarı nedeniyle görme sorunları yaşayan kişiler için özel egzersiz ve terapi yöntemleri mevcuttur. İnme geçirmiş kişilerde çift görme, bulanık görme, görme alanının bir kesiminde körlük (hemianopsi), odaklanma problemleri gibi çok farklı problemler olabilir. Bu yazıda görme sorunlarını hafifletmeye yardımcı bazı egzersiz ve alıştırmalardan bahsettik. Başlangıçta bir gözü kapatıp her gözü ayrı ayrı çalıştırmak, buna alışınca iki göz açıkken egzersizlere geçmek daha kolay olabilir.

Görme Egzersizleri

Hastanın yaklaşık 40 santimetre önünde bir kalem tutun. Kalemi yavaşça sağ-sol ve aşağı-yukarı yönde sırayla hareket ettirin. Hasta başını oynatmadan sadece gözleriyle kalemi takip etmeye çalışmalıdır.

Bu defa kalemi hastanın burnuna doğru yavaşça yaklaştırıp uzaklaştırırken takip etmesini isteyin. Kalem burna yaklaşırken göz içe doğru dönmelidir. Egzersizi önce tek göz kapalıyken daha sonra her iki göz açıkken yapabilirsiniz.

Eğer hastanın sağ ya da sol görme alanında bozukluk varsa, bir kitabın sayfalarını sorunlu tarafa göre işaretleyin. Örneğin sol görme alanında kayıp olan bir kişi için kitabın satır başlarını kırmızı bir kalemle yukarıdan aşağıya çizgi çekerek işaretleyin. Kırmızı çizgiye bakarak nereden okumaya başlayacağını bulmasını söyleyin. Sağ taraftaki görme alanı azalmış biri içinse satır sonlarını yukarıdan aşağıya kırmızı ile işaretleyebilirsiniz. Böylece hastaya satırı nereye kadar okuması ve nerede aşağı geçmesi gerektiğine yönelik ipucu sağlamış olursunuz.

Yakın görmeden uzak görmeye geçiş için kişiden önce yakındaki bir eşyaya, daha sonra da uzaktaki bir eşyaya bakışlarını odaklamasını isteyin. Yavaş ritmde başlayın ve alıştıkça iki nokta arasında gözlerini daha hızlı hareket ettirmesini isteyin.

Görme alanında tarama fonksiyonunu geliştirmek için bir paragrafta yer alan tüm “a” harflerini bulmasını isteyebilirsiniz. Görme alanı kaybı yaşayan bir hastada kolaylık sağlamak için yukarıda anlattığımız şekilde satır başı veya satır sonunu işaretleyebilirsiniz.

Her iki elinize birer kalem alın ve hastanın karşısına geçin. Bir elinizi diğerine göre daha yakın tutun ve hastadan hangi kalemin daha yakında olduğunu söylemesini isteyin. Görme alanında sorun varsa bu şekilde tespit edebilirsiniz.

Kağıda bir şekli veya nesneyi yarım olarak çizin ve hastadan diğer yarısını tamamlamasını isteyin.

Görsel takip becerisi gerektiren bilgisayar oyunlarını deneyebilirsiniz.

Kelime bulma, noktaları birleştirme gibi bulmacalar oynayın.

Odaya birkaç farklı eşya yerleştirerek hastaya bulunduğu yerden bakışlarını gezdirerek bulmasını isteyin.

Küçük fontlar zor okunuyorsa daha büyük fontlu yazılar seçebilirsiniz. Bilgisayarlarda fontları büyüten ayarları deneyerek en rahat okunanı bulabilirsiniz.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.