Felçli Hastada Duyu Bozuklukları

Felçten sonra duyu bozuklukları hastaların yarısından fazlasında olur. Felçli hastada duyu bozuklukları başta kuvvetsizliğe kıyasla küçük bir sorunmuş gibi görünebilir. Ancak duyu bozuklukları kişinin günlük aktivitelerini yapmasını zorlaştırır, denge bozukluğu ve düşme riskini arttırır. Dokunma, ağrı, ısı duyusu, eklem pozisyon hissi, elde tutulan bir nesneyi dokunarak tanıyabilme yetisi bozulabilir. Felçli hastanın vücudunun değişik kısımlarında elektriklenme, iğne batması, uyuşma gibi hisler görülebilir.

İlginizi çekebilir: İnme (Felç) Hakkında Her Şey

Felçli hastada dokunma duyusu ile ilgili bozukluklar

Dokunma, ağrı, ısı duyusu bozuklukları kişinin cildine zarar verebilecek basınç veya sıcak gibi uyaranların farkına varıp koruyucu önlem almasını engelleyebilir. Cinsellikten keyif almasını güçleştirebilir. Elleriyle nesneleri yeterli kuvvette sıkmasını, alet kullanmasını, yeni beceriler öğrenmesini zorlaştırabilir. Duyu kaybı nedeniyle fazla hareket etmeyen bir kişide kullanmamaya bağlı olarak hareket kabiliyeti iyice kısıtlanabilir.

Felçli hastada görme duyusu bozukluğu

Felçli hastalarda ilk günlerde görme problemi sıklığı %60’ken 3. ayın sonunda %20’lere düşer. Görme duyusu, diğer duyular gibi beyinde işlenerek algılanır. Kafanın arkasında bulunan beynin oksipital lobu hasarlandığında görme sorunları oluşur. İnme görme alanı kayıpları, göz hareketlerinde felç, görsel ihmal gibi farklı sonuçlara yol açabilir.

İlginizi çekebilir: Felçli Hastada Görme Sorunları

Felçli hastada tat ve koku duyusu bozukluğu

Diğer duyularda olduğu gibi tat ve koku duyusunu algılamak için de beynimizde özelleşmiş kısımlar vardır. Beynin bu bölgelerinin hasarlandığı bir felçte tat ve koku bozukluğu gelişebilir. Tat ve koku duyusu birbiriyle yakından ilişkilidir. Örneğin tat hissinin bozulduğundan yakınan bir kişide esas sorun koku duyusunun algılanmasında olabilir.

İnme geçirmek tat hissini değiştirebilir. Hasta tatları eskisi kadar güçlü algılayamayabilir veya tat hissi tamamen kaybolabilir. Kişi ağzında tuzlu ya da metalik tat algılayabilir. Felçli hastalarda ağız bakımının kötü olması da tat değişikliklerine katkıda bulunabilir. Yutma güçlüğü çeken felçli hastalarda ağızda yiyecek parçaları kalabilir ve ağız hijyeni bozulabilir. Bu nedenle ağız bakımına önem verilmelidir. Bazı ilaçlar tükürük salgısını azaltarak ağız kuruluğu yapabilir ve tat duyusunda bozulma gibi algılanabilir.

Felçli hastada koku duyusu bozulabilir. Kokuları eskisi kadar iyi alamayabilir ya da tam tersine kokulara karşı çok hassaslaşabilir. Bozulmuş bir koku algısı olabilir ya da koku hissini tamamen kaybedebilir.

Felç geçirmek kişide işitme kaybı yapar mı?

Beyinde işitme merkezini etkileyen inmeler hafif veya orta derecede işitme kaybına yol açabilir. Tam sağırlık olması için beynin her iki yanındaki işitme merkezinin hasarlanması gerekir ki bu nadir bir durumdur. Felce bağlı işitme bozukluğunda değişik sesleri ayırt edememe, kelimeleri anlayamama (pür kelime sağırlığı), işitsel halüsinasyonlar veya illüzyonlar gibi klinik bulgular olabilir.

Felçli hastada duyu bozuklukları iyileşir mi?

Felçte ortaya çıkan pek çok sorun gibi görme, koklama, tatma, dokunma duyularındaki bozukluklar da zaman içinde iyileşme gösterebilir. Bu duyuları algılamayı teşvik eden rehabilitasyon yöntemleri iyileşme derecesini arttırmaktadır. Örneğin dokunma, basınç, eklem pozisyon hissi gibi duyuları geliştirmek için fizyoterapi yapılmaktadır.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.