İnme Hastasının Düşmesini Önlemek

İnme hastalarında düşme riski azaltacak tedbirler almak çok önemlidir. İnme sonrası hastanede düşme oranları %14-65 oranında bildirilmiştir. Eve taburcu edilen inme hastalarının ilk 6 ay içinde düşme sıklığı %70’lere kadar çıkmaktadır. Yaşlı hastalarda bu oranlar daha yüksektir. Düşme kırık, yaralanma hatta ölüme yol açabilir. İnme hastaları düştüğünde kırık olma olasılığı normal kişilere kıyasla 4 kat daha fazladır. Düşen hastalarda düşme korkusu oluşabilir ve bu nedenle aktiviteleri kısıtlanabilir. Ayrıca düşmeler bakım verenlerde de strese yol açmaktadır.

İnme geçiren hastalarda bacak kuvvetinde azalma, duyu kaybı, ayak şekil bozuklukları, görme sorunları, ihmal sendromu, denge sorunları ve mesane-bağırsak kontrolündeki kayıplar düşme riskini arttıran faktörlerdir. Bu sorunları çözmeye yönelik tedavi stratejileri düşme riskini azaltmaktadır. Denge eğitimi, kas güçlendirme egzersizleri, çevrenin düşmeyi önleyecek şekilde düzenlenmesi ve eğitim, düşme oranlarını azaltıcı yöntemlerdir.

İnme hastalarında düşme riski azaltma yolları

  • Bacak egzersizlerini düzenli yapmalısınız.
  • Kor kasları da denilen karın kasları gövde dengesini sağlamada görev alır. Kor güçlendirme egzersizlerini düzenli yapın.
  • İnmeli hastalarda düşük ayak sık görülen bir sorundur. Ayak ucunun yerden kaldırılamaması takılma ve düşmeye yol açar. AFO denilen ayağa takılan cihazlar düşük ayak tedavisinde başarılıdır. Uzun dönem tedavide düşük ayağa yönelik egzersizler yapmak gerekir.
  • İnmeye bağlı görme alanı kaybı olup olmadığı belirlenmeli. Görsel restorasyon terapisi ile görme alanı kayıpları azaltılabilir veya telafi edici teknikler öğretilebilir.
  • İhmal sendromu inme hastalarının çevre veya vücudun bir yarısını ihmal etmelerine yani yeterince dikkat göstermemelerine yol açabilir. İhmal sendromu varsa buna özel terapiler uygulanmalıdır.
  • Ev ortamı düşme riski açısından değerlendirilmeli ve gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Düşmeler en sık banyoda olur. Banyoya tutunma barları konulabilir. Zemin kaymaz özellikte olmalıdır. Ayağın takılabileceği kilim veya halılar kaldırılmalıdır.
  • Gerektiğinde baston, kanadyen ya da walker (yürüteç) kullanmak dengeyi arttırır ve düşme riskini azaltır.
  • İnme hastası yürürken ve hareket ederken aceleci olmamalıdır. Her şeyi birden bire başarmaya çalışmak düşme riskini arttırır. İnme rehabilitasyonu bu nedenle aşama aşama planlanır.
  • D vitamini takviyesi inme hastalarında düşme riskini azaltmaktadır.
Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.