İnme Hastalarının Evde Yapabileceği 13 Eğlenceli Aktivite

Serbest zaman (rekreasyon) terapisi, rehabilitasyonu eğlenceli hale getirmenin en iyi yoludur. İnme geçirmiş bazı bireyler eski hobilerine adapte olmaya çalışırken bazı bireyler ise yeni önerilere ihtiyaç duyarlar.
inmeli hasta icin oneriler

Rehabilitasyon programının sıkıcı hale gelmesini önlemek için inme hastalarının evde eğlenceli aktivitelere yönlenmesi gerekir. Her aktivitenin kişiye sağladığı yarar (fiziksel, mental, bilişsel, duyusal, duygusal) farklı şekildedir. Sizi fiziksel olarak harekete geçiren aktiviteler sizin egzersiz programınıza yardımcı olurken, zihninizi ve hayal gücünüzü harekete geçiren aktiviteler ise sizin bilişsel gelişiminize yardımcı olacaktır.

Serbest zaman (rekreasyon) terapisi, rehabilitasyonu eğlenceli hale getirmenin en iyi yoludur. İnme geçirmiş bazı bireyler eski hobilerine adapte olmaya çalışırken bazı bireyler ise yeni önerilere ihtiyaç duyarlar. İnme hastalarının deneyebileceği bazı hobiler ve eğlenceli aktiviteler şunlardır:

bahce isleri

1) Bahçe İşleriyle İlgilenin: İnme hastaları bahçe işlerinden büyük fayda görebilir. Çünkü bahçe işleri sizi dışarıya çıkarır ve fiziksel olarak aktif hale getirir. Ayrıca bahçe işleriyle ilgilenmek zihin için de tedavi edicidir. Henüz güvenli bir şekilde bahçe içerisinde hareket edemiyorsanız, bu aktiviteyi gelecek zaman için bir hedef olarak düşünebilirsiniz.

2) Kendi Akvaryumunuzu Oluşturun: Akvaryumunuz içinde kendi canlı dünyanızı oluşturun. Farklı su bitkilerinin, balıkların ve suyun hissi sizi kesinlikle iyi hissettirecektir. Akvaryumun ihtiyaçlarını karşılamak ve düzenli olarak bakımını gerçekleştirmek iyi bir sorumluluk ödevidir.

3) Müziğe Eşlik Edin: Müzik dinlemenin beyin için çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır. En sevdiğiniz şarkıları dinlemek eğlenceli olabilir ama şarkıya eşlik etmek daha iyileştirici olmaktadır. Ayrıca şarkı söylemek sizin için güzel bir konuşma ve solunum egzersizi olacaktır.

evcil hayvan besleme

4) Evcil Hayvan Besleyin: Eğer hayvanları seviyorsanız, evcil hayvan almayı düşünmek için iyi bir zaman olabilir. Evinize girecek bir kedi, evin tüm havasını değiştirebilir. Bir yandan oyunlar oynayıp eğlenceli vakit geçirirken diğer yandan evcil hayvanın bakım sorumluluğunu almak sizi mutlaka geliştirecektir. Bir hayvanı sevmek zihin ve beden için tedavi edicidir. Ancak evcil hayvan almadan önce onun temel bakım ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizden emin olun!

5) Sanal Gerçeklik Oyunlarını Deneyin: Ergoterapistler, rehabilitasyonu eğlenceli hale getirmek için oyunları kullanmayı severler. Çünkü oyunlar rehabilitasyonun verimini iki katına çıkarır. Kendi fiziksel yeterliliğinize göre oturarak veya ayakta yapılabilen sanal gerçeklik oyunlarını deneyebilirsiniz.

6) Kağıt ve Masa Oyunları Oynayın: Arkadaşlarınızla veya ailenizle oynayabileceğiniz satranç, tabu, okey, tavla ve benzeri diğer oyunlar eğlenceli zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca bu tür oyunlar ince el becerinizi geliştirmenin yanında bilişsel becerilerinize de katkı sağlayacaktır.

muzik yapmak

7) Kendi Müziğinizi Yapın: Evde geçirdiğiniz zamanlarda yeni bir enstrüman öğrenmeyi deneyin. Karmaşık enstrümanlar, ince motor becerileri gerektirdiklerinden öğrenmek zor olabilir. Ancak bazı basit davullar bile inme hastaları için eğlenceli bir inme tedavisi sağlayabilir.

8) Podcast Dinleyin ve Kendi Hikayenizi Anlatın: Podcast kısaca sesli yayın olarak tanımlanabilir. İnternette neredeyse her şey hakkında birçok amatör/profesyonel podcast bulabilirsiniz. Podcast dinlemek, yeni şeyler öğrenmenin harika bir yoludur. Boş zamanlarınızda ilgi alanlarınıza uygun podcastleri dinleyebilir hatta kendiniz bir podcast oluşturabilirsiniz. Bunun için uzman olmanıza gerek yok. Tek ihtiyacınız olan şey anlatmak için iyi bir hikaye ve felçten kurtulan herkesin anlatacak iyi bir hikayesi vardır!

fotograf cekmek

9) Fotoğraf Çekin: Fotoğraf çekme tutkusu sizi evden dışarı çıkmaya itebilir. Yakın çevrenizdeki parklara yürüyüşe çıkabilir ve birkaç fotoğraf çekebilirsiniz. Bir yandan vücudunuza güzel bir egzersiz yaptırırken bir yandan da eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Hayal gücünüzü kullandığınız bu tarz aktiviteler hem bedeninize hem de zihninize iyi gelecek.

10) Telefon Uygulamalarını Deneyin: Akıllı telefonların uygulama marketlerinde konuşma ve bilişsel egzersizleriniz için bir çok eğlenceli uygulama bulunmaktadır. Telefonu elinize alın ve hoşunuza gidebilecek bu uygulamaları keşfedin.

yoga yapmak

11) Yoga Yapın: Yoga, inme hastaları için çok faydalı bir aktivitedir. Çünkü kasları nazikçe germeye yardımcı olur ve esnekliği arttırır; bu durum spastisiteye de iyi gelir. Kendi fiziksel durumunuza uygun yoga egzersizleri için fizyoterapistinizle ve yoga eğitmeninizle görüşebilirsiniz. Örneğin denge bozukluğu yaşıyorsanız ce ayakta dengede durmakta zorluk çekiyorsanız oturarak yapılabilen yoga egzersizlerine göz atabilirsiniz.

12) Dans Edin: En sevdiğiniz şarkıları açın ve vücudunuzu hareket ettirin. Fiziksel durumunuz ne olursa olsun kendinize uygun dans figürleri bulabilirsiniz. Üstelik dans konusunda yetenekli olmanız da gerekmez! Fizik tedavi uygulamaları içinde de sıklıkla yer alan dans terapi hem bedeninize hem de zihninize iyi gelecektir.

yemek yapmak

13) Yemek Yapın: Başlangıç için sağlıklı ve basit tarifler seçin. Her iki kolunuzu kullanmak zor olabilir, bu yüzden yavaş hareket etmelisiniz. Yemek yapmanızı kolaylaştıracak, size uygun mutfak ekipmanları için terapistlerinize danışabilirsiniz.

Referans


Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.


Fizyoterapist Yusuf Sarıçan
2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.