İnme Tipleri Nelerdir? İnmenin Farklı Tipleri

İnme, en basit ifadesiyle kan akımı olmaması nedeniyle beyin dokusunun hasar görmesidir. İnmenin temel olarak 2 farklı tipi vardır; kanamaya bağlı inme ve damar tıkanmasına bağlı inme.

İnme, en basit ifadesiyle kan akımı olmaması nedeniyle beyin dokusunun hasar görmesidir. İnme tipleri temel olarak 2 farklı başlıkta incelenmektedir; kanamaya bağlı inme ve damar tıkanmasına bağlı inme. İnmenin 2 farklı tipini açıklayarak ‘inme neden olur’ sorunun yanıtı da cevaplanmış olur.

1. İnme Tipleri: Kanamaya Bağlı İnme (Hemorajik İnme)

Beyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durum travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapısındaki anormallikler olabilir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır. İnme tipleri

Beyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durumlar travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapısındaki anormalliklerdir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır.

  • Kanın beynin hangi tabakasına dolduğu,
  • Kanamanın ne kadar olduğu,
  • Pek çok değişken beyin kanaması geçiren kişinin sonraki süreçte nelerle karşılaşacağını belirlemektedir. Hastanın ne kadar iyileşeceği sorusuna vereceğimiz cevabı etkiler.

İlginizi Çekebilir : Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci

2. İnme Tipleri: Damar Tıkanmasına Bağlı İnme

İnme, beyni besleyen damarın tıkanması sonucu da meydana gelebilir. İnme tipleri arasında yer alan bu inme tipine iskemik, trombotik inme olarak da adlandırılır. İnme geçiren her 10 hastanın yaklaşık 8’inde sebep damar tıkanması olarak bildirilmektedir (Mozaffarian, Benjamin et al. 2015).

İnme, beyni besleyen damarın tıkanması sonucu meydana gelir. Bu inme tipleri iskemik ve trombotik inme tipleridir. İnme geçiren her 10 hastanın yaklaşık 8’inde sebep damar tıkanması olarak bildirilmektedir (Mozaffarian, Benjamin et al. 2015).

İskemi kelimesi herhangi bir dokuya gelen “kanın durması” anlamına gelmektedir. Sebepler çok farklı olsa da sonuç; damarın içinden yeterli kan geçemeyecek kadar daralmasıdır. Damar tıkanmasına bağlı inmenin en güzel örneği trombotik inme veya emobli kaynaklı inmedir.

2.1. Trombotik İnme:

Soba borusunun içinin zamanla kurumla dolup tıkanmasında olduğu gibi damarın içi de vücudun çeşitli yerlerinde farklı nedenlerle zaman içinde daralabilir. Bu daralan kısımda kan akışı zorlaşır, akış hızı yavaşlar, düzensizleşir ve o bölgede damarın içinde pıhtı oluşturmasına neden olur (tromboz).

İnme tipleri içerisinde yer alan trombotik inmede hastanın ne kadar etkileneceği ve ne kadar iyileşeceği sorusunun cevabı tıkanan damarın bulunduğu yere ve ne kadar zamanda müdahale edildiğine bağlıdır.

Emboli kelimesi “tıkaç, durduran şey, kama” gibi anlamlara gelmektedir. Emboli nedenli inmede beyin dışındaki bir damar içinde oluşan pıhtının damar sistemi içinde seyahat ederek beyin damarına ulaşması ve damarı tıkaması durumu söz konusudur.

2.2. Emboli Kaynaklı İnme:

Emboli kelimesi “tıkaç, durduran şey, kama” gibi anlamlara gelmektedir. Sebebi emboli olan inmelerdede beyin dışındaki bir damar içinde oluşan pıhtının damar sistemi içinde seyahat ederek beyin damarına ulaşması ve damarı tıkaması durumu söz konusudur.

Embolinin tek sebebi kan pıhtısı değildir. Örneğin kırıklar sonrası kemik iliği içindeki yağ dokusunun damar içine kaçması ya da hava embolisi de olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir : İnme (Felç) Hakkında Her Şey


Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.


Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.