Kan Tahlili İçin Ne Kadar Süre Aç Kalınmalı?

Kan tahlili, kişiden alınan kan örneğinin laboratuvarda incelenmesidir. Çoğu laboratuvar testi açlık gerektirmezken, bazı testlerde ise kan tahlilinden önce belli bir süre aç kalmak gerekir.
kan tahlili

Kan tahlili, kişiden alınan kan örneğinin laboratuvarda incelenmesidir. Laboratuvar testleri hastalıkları teşhis etmek, taramak ve takip etmek için yararlıdır. Çoğu laboratuvar testi açlık gerektirmezken, bazı testlerde ise belli bir süre aç kalmak gerekir.

Doktorunuz kan tahlilinden önce aç kalmanızı istediyse, en doğru sonuçlar için buna dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde hatalı sonuçlar alınabilir ve tekrar kan tahlili yaptırmanız gerekebilir.

Açlık Gerektiren Kan Testleri

Sonuçların etkilenmemesi için bazı kan testlerinden önce aç kalmak gerekir.

Kan şekeri testinden önce yemek yemek kan şekerinizi yükseltebilir. Bu test öncesi 8-12 saat aç kalmak gerekir. Ancak hemoglobin A1c testi olarak adlandırılan bir başka diyabet testi için aç kalmak gerekmez. Hemoglobin A1c testi kan şekerini doğrudan ölçmez; kan şekerinin son birkaç aydaki değerini ölçer. Bu nedenle aç kalmayı gerektirmez.

Kolesterol tahlilinden önce yemek yemek, trigliserit seviyelerini ve LDL seviyelerini yükseltebilir. Ancak kolesterol için ilaç kullanmayanların, tahlil öncesi aç kalması gerekmeyebilir.

Açlık gerektiren diğer kan testleri şunlardır:

  • Gastrin
  • Proinsülin
  • İnsülin
  • Glukagon
  • Pankreas polipeptidi
  • C-peptid
  • Büyüme hormonu seviyeleri

Ne Kadar Süre Aç Kalınmalı?

Açlık gerektiren kan testleri için genellikle 8 ila 12 saat aç kalmanız istenir. Kan tahlilinden önceki 8 – 12 saat arasında hiçbir şey yememelisiniz. Su, şekersiz çay veya sade kahve (şeker veya süt olmadan) içebilirsiniz. Tüm günü aç geçirmek zorunda kalmamak için kan tahlilini sabah saatlerinde yaptırmanız en iyisidir.

Kan tahlilinden önce açlık süresini netleştirmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Eğer açlık süresinden emin değilseniz kan testini sabah ilk iş olarak planlayın ve önceki akşam yemeğinden sonra bir şey yemeyin.

Sıvı Tüketimi Önerilir

Kan tahlilinden önce belirli sıvıların içilmesine izin verilir ve hatta teşvik edilir. Özellikle 12 saatlik bir açlıkla mücadele etmek vücudunuzu susuz bırakabilir. Bu nedenle su içmek önerilmektedir. Ayrıca şekersiz çay ve sade kahve de tüketilebilir.

Hamilelikte Kan Tahlili

Hamilelikte yapılan çoğu kan tahlili aç kalmayı gerektirmez. Bunun istisnası glikoz yükleme testidir. Bu test, gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) adı verilen bir durumu taramak için yapılır.

Yanlışlıkla Yemek Yediyseniz Ne Yapmalısınız?

Açlık gerektiren bir kan testinden önce unutup yemek yediyseniz veya şekerli bir içecek içtiyseniz bu durumu sağlık uzmanına bildirin. Testin ne için istendiğine bağlı olarak, kan testine devam edilebilir veya kan testi başka bir zamana ertelenebilir.

Kan Tahlili Öncesi İlaç Kullanımı

Kan tahlili öncesi aç kalmanız gerekse bile, özellikle aksi istenmedikçe, reçeteli ilaçlarınızı su ile almalısınız. Doktorunuz bazı özel durumlarda ilaca ara vermenizi isteyebilir. Bunun dışında, ilaçlarınızı normal düzende kullanmaya devam etmelisiniz.

Vitamin ve takviyeler ise belirli laboratuvar testlerini etkileyebilir. Bu nedenle tahlil öncesi kullanmak önerilmez. Hangi ilaçları kullandığınızı mutlaka doktorunuzla görüşün ve kan tahlili öncesi ilaç kullanımı hakkında bilgi alın.

Son Söz

Birçok kan testi aç kalmayı gerektirmez. Ancak kan şekeri ölçümü gibi testlerde tahlilden önce 8-12 saat aç kalmak gerekebilir. Tahlil öncesi açlık durumunu ve ilaç kullanımını netleştirmek için sağlık uzmanına danışabilirsiniz.

Referans: verywellhealth.com

Fizyoterapist Yusuf Sarıçan
2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.