Farkında Olmadan Koronavirüs Geçirmiş Olabilirsiniz

Hepimizin bugüne kadar bir şekilde Covid-19'a yakalanmamayı başarmış tanıdıkları vardır. Hatta belki siz de bu şanslı kişilerden biri olabilirsiniz. Ancak uzmanlara göre, daha önce koronavirüs geçirmediği düşünülen kişilerin büyük bir kısmı, koronavirüsü farkında olmadan geçirmekte.
tai chi

Güncel veriler itibarıyla Türkiye’de 15 milyondan fazla, Dünya’da ise 600 milyona yakın insan koronavirüs geçirdi. Ülkemizde ve tüm dünyada can kayıplarına neden olan; ayrıca inme, kalp krizi ve çeşitli damar hastalıklarıyla ilişkilendirilen Covid-19, her zaman ağır belirtiler göstermeyebilir.

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs her insanda farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Kimi insanlar bu hastalığı hafif atlatırken kimi insanlar ise ağır solunum sıkıntıları yaşayabilir hatta hayatını kaybedebilirler. Covid-19 enfeksiyonunda gördüğümüz genel belirtiler:

farketmeden covid geçirmek

  • Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşuruk ve öksürme, gözlerde dolgunluk ve kızarma gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları
  • Solunum sıkıntısı, hızlı nefes alıp verme, nefesin yetmeme hissi gibi alt solunum yolu bulguları
  • Yüksek ateş
  • Uzun süren kuru öksürük
  • Kalp çarpıntısı veya göğüs ağrısı
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • Tat ve koku kaybı

İlginizi çekebilir : Koronavirüs Beyinde Hasar Bırakır MI? Covid-19 ve Sinir Sistemi

Koronavirüse Yakalanmamak Mümkün Mü?

Hepimizin bugüne kadar bir şekilde Covid-19’a yakalanmamayı başarmış tanıdıkları vardır. Hatta belki siz de bu şanslı kişilerden biri olabilirsiniz. Ancak uzmanlara göre, daha önce koronavirüs geçirmediği düşünülen kişilerin büyük bir kısmı, koronavirüsü farkında olmadan geçirmekte.

Yapılan araştırmalara göre, milyonlarca insan hafif soğuk algınlığı belirtileriyle veya hiçbir belirti yaşamadan koronavirüs geçirmekte. Şüphe duymadıkları için test olmayan bu kişiler genellikle Covid-19’a hiç yakalanmadıklarına inanırlar. Bazı uzmanlar, belirti göstermeyen Covid-19 vakalarının hastalığın yayılmasını artırdığını iddia ediyor.

Özellikle Covid-19 aşılarının geliştirilmesi ve aşılamanın artmasıyla birlikte koronavirüsü hafif belirtilerle veya belirti göstermeden geçirenlerin sayısı artmıştır. Güncel veriler itibarıyla Türkiye’de uygulanan toplam doz sayısı 150 milyonu aşmıştır. Yakın zamanda Covid-19 geçiren veya tüm doz aşılarını olan kişilerin koronavirüse karşı daha yüksek bağışıklığı vardır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, belirli genetik özelliklere sahip insan gruplarının koronavirüse karşı bağışıklıklarının daha yüksek olduğunu ve bu kişilerin hastalanma olasılıklarının daha düşük olduğunu öne sürmektedir. Araştırmacılar, koronavirüse karşı doğal bağışıklığı olduğunu düşündükleri bu insan gruplarını daha iyi aşılar, tedaviler ve önleme stratejileri geliştirebilmek adına incelemeye devam ediyorlar.

Farkında Olmadan Koronavirüs Geçirdiğimi Nasıl Anlarım?

covid geçirdiğimi nasıl anlarım

Son zamanlarda şiddetli olmasa da halsizlik, sırt ağrısı ve hafif ateş gibi belirtiler yaşadıysanız veya bir vaka ile yakın temasta bulunduysanız koronavirüs geçirmiş olma ihtimaliniz vardır.

Hastalığı belirti göstermeden geçirenleri tespit etmek için antikor testi uygulanmaktadır. Eğer daha önce Covid-19 enfeksiyonu geçirdiyseniz, vücudunuz enfeksiyonla savaşmak için antikor üretmiştir. Antikor testi kişinin daha önce koronavirüs geçirip geçirmediğini kontrol etmek için yapılan bir kan testidir. Bu test ile, kanınızda Covid-19 için antikor gelişip gelişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kan testinizde Covid-19 antikorları varsa muhtemelen farkında olmadan koronavirüs geçirmişsinizdir.

Kanınızda antikor bulunması yeniden Covid-19 geçirmeyeceğinizi göstermez. Belirli bir sürenin ardından antikor seviyeleri azalmaya başlar ve hastalığa yakalanma riskiniz artar.

Okumaya devam edin : İnme – Felç Hastaları için yeni Koronavirüs (Corona Virüs, COVID-19) Rehberi

Kaynaklar:

Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.