Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte bel ağrısı sık görülen problemler arasındadır ve özellikle hamileliğin son aylarında bel ağrısı görülme sıklığı artar. Peki bu ağrıların sebepleri nelerdir? Nasıl geçer, nasıl tedavi edilir? Ne zaman doktora görünmeli?
tai chi

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte bel ağrısına neden olabilecek pek çok risk faktörü bir araya gelir. Bel ağrısı oluşturabilecek başlıca risk faktörleri şunlardır:

Kilo Almak

Hamilelik döneminde 12-17 kg arası kilo artışı olur. Omurganızın bu ağırlığı taşıması gerekir. Karın bölgesinden fazlaca kilo almaya bağlı olarak vücut ağırlık merkezi öne doğru kayar ve postürde değişiklikler meydana gelir. Rahmin büyümesi, bel ve kasık bölgesine giden sinir ve damarların sıkışmasına yol açabilir. Meydana gelen tüm bu değişimler bel ağrısı riskini arttırır.

Relaksin Hormonu

Hamilelerde doğuma hazırlık amacıyla pelvik bölgedeki bağların gevşemesini sağlayan relaksin denilen bir hormon üretilir. Bu hormon omurgayı tutan bağların da gevşemesine yol açabilir. Sonuçta belde zedelenme ve ağrı riski artar.

Diastazis Rekti

Hamilelerde rahim büyürken karnın ön tarafında yer alan rektus abdominis denilen birbirine paralel iki kas grubu orta hatta birbirinden ayrılabilir. Diastazis rekti denilen bu durum bel ağrılarını şiddetlendirebilir.

Duygusal Stres

Duygusal stres bel kaslarının kasılmasına, kas spazmlarına ve bel ağrısına yol açabilir. Hamileliğin stresli anlarında bel ağrıları artabilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: “Gebelikte Kalça Ağrısı Neden Olur?”

Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Eğer kişide hamilelik öncesinde de var olan kronik bel ağrısı gibi bir sorun yoksa, hamilelik döneminde ortaya çıkan bel ağrıları büyük oranda doğum öncesi azalır. Tabii ki bel ağrılarını rahatlatmak için yapılabilecek pek çok şey de vardır:

  • Ani hareketlerden kaçınmak
  • Yere uzanmak gerektiğinde belden eğilerek değil diz ve kalçadan çömelerek bu hareketi gerçekleştirmek
  • Yüksek topuklu ayakkabı giymemek; Ayak kemerini destekleyen alçak topuklu(düz değil) ayakkabılar kullanmanızı öneririz.
  • Hamileler için tasarlanmış beli destekleyen bant veya kemer kullanmak alabileceğiniz basit önlemlerdir.
Hamilelikte bel ağrısı nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte bel ağrılarını tedavi etmek için kullanılabilecek yöntemler şunlardır:

Sıcak ve soğuk uygulama

Bele sıcak veya soğuk uygulama yapmak ağrıyı azaltabilir. Genel olarak bel, boyun, omuz, kalça gibi bölgelere lokal ısıtıcı veya soğutucu tedavi yapmak güvenlidir. Bel ağrılarında ilk 2-3 gün ağrılı bölgeye günde birkaç kez 10-15 dakika soğuk uygulama (ince bir havlu ile sarılmış buz paketi gibi) yapmak, sonrasında sıcak uygulamaya geçmek önerilmektedir. Hamilelerde sıcak veya soğuk uygulamayı karın bölgesi üzerine yapmayın ve uygulama yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Tens

Belde ağrılı bölgenin üzerine yerleştirilen elektrotlarla, ağrıyı azaltıcı elektrik akımları verilmesi şeklinde bir fizik tedavi yöntemidir. Hamilelikte bel ağrısı tedavisi için güvenli ve etkili bir yöntemdir.

Egzersiz

Düzenli egzersiz yapmak kasları güçlendirir ve esnekliği arttırır. Egzersiz yaparak omurgaya binen stresi azaltabilirsiniz. Hamileler için güvenli egzersizler arasında yürüme, yüzme ve egzersiz bisikletini sayabiliriz. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz bel ve karın kaslarını kuvvetlendirici egzersizleri size tavsiye edebilir. Masaj da kas spazmlarını çözmede ve ağrıları azaltmada yararlı olabilir.

Duruşu Düzeltmek

Kambur durmak beli ve sırtı zorlar. Bu nedenle çalışırken, otururken ve uyurken doğru duruş pozisyonunda olmaya önem vermelisiniz. Hamilelerin sırt üstü yerine yan yatar pozisyonda uzanması önerilir. Yan yatış pozisyonunda dizler arasına ufak bir yastık koymak bel ağrısına iyi gelir. Ayrıca sırt ve karnı desteklemek için ilave yastıklar da kullanabilirsiniz. Masa başında çalışırken belinizin arkasına ufak bir yastık veya bu iş için özel üretilmiş bel desteklerinden kullanabilirsiniz. Otururken ayaklarınızın altına ufak bir yükseltici koymak da belinizi rahatlatacaktır.

Akupunktur

Akupunkturun hamilelikteki bel ağrılarını azalttığına dair bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bu konuda eğitim almış bir doktora başvurabilirsiniz.

İlaçlar

Çoğu ilaç hamilelik döneminde kullanılamaz. Bu nedenle herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte Bel Ağrısı Görülmesi Normal Mi, Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Hamilelikte bel ağrısı çok sık görülmektedir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan bel ağrıları çoğu kez hafiftir ve bahsettiğimiz basit yöntemlerle geçer. Hamilelikteki bel ağrıları doğum öncesinde büyük oranda azalır.

Ancak bazı bel ağrılarında doktora başvurmanız gerekebilir:

  • Şiddetli ağrılarda,
  • Aniden başlayan ve git gide artan ağrılarda,
  • Ritmik kasılmaların eşlik ettiği ağrılarda,
  • Bacaklarda iğne batması, uyuşma hislerinin veya kas güçsüzlüğünün eşlik ettiği ağrılarda,
  • Beraberinde idrar yapmada zorlanma olan bel ağrılarında doktora muayene olmalısınız.

Ritmik kasılmalar erken doğum eylemi belirtisi olabilir. Rahimdeki kasılmalar bazen bel ağrısı ve kas spazmı olarak hissedilebilir. Bel ağrısı idrar yolu enfeksiyonu belirtisi de olabilir. Hamilelikte bel ağrısı ile beraber vajinal kanama, ateş veya idrarda yanma hissi varsa hemen doktora başvurmalısınız.

Hamilelikle ilişkili kemik erimesi, bel fıtığı, omurga kireçlenmesi nedenleriyle oluşan bel ağrıları, hamilelikteki tüm bel ağrılarının küçük bir yüzdesini oluştursa da doktor kontrolü gerektiren önemli sorunlardır.

Okumaya devam edin: “Hamilelikte İnme-Felç Riski ve Korunma Yöntemleri”

Doç. Dr. İlknur SARAL
Doçent Doktor İlknur Saral; bel ve boyun ağrıları, PRP Tedavisi, skolyoz, diz kireçlenmesi ve daha birçok alanda okurlarımızla Doktor Fizik'te buluşuyor.