Kronik Ağrıyı Yönetmek için 8 İpucu

Kronik ağrı, uygulanan tedavilere rağmen geçmeyen ve 3 aydan daha uzun süren ağrılara denir. Kronik ağrınızı yönetmek için 8 ipucunu sizlerle paylaştık.
tai chi

Kronik ağrı, uygulanan tedavilere rağmen geçmeyen ve 3 aydan daha uzun süren ağrılara denir. Kronik ağrıda, ağrı şikayeti artık bir hastalığın belirtisi olmaktan çıkmış kendi başına bir hastalık haline gelmiştir. Kronik ağrınızı yönetmek için 8 ipucunu sizlerle paylaştık.

1. Nefes Egzersizleri Ağrınızı Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Sakinleşmek, vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olmak ve ağrıyı hafifletmek için derin nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Derin nefes almak ve meditasyon yapmak, kaslardaki gerginliği ve stresi azaltır.

Meditasyon yapmak için birçok yol olmasına rağmen, temelde nefese odaklanmak ve düşüncelerden uzaklaşmak vardır. Sessiz bir ortamda ve rahat bir pozisyonunda, dikkat dağıtıcı düşüncelerden uzaklaşarak nefesinize odaklanmak gevşemenizi sağlar. Bu sırada bir heceyi veya kelimeyi tekrarlamak da rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Doğru ve derin nefes almak için ise diyafram solunumu yapmanız gerekir. Nefes alırken göğsünüzü değil karnınızı hava ile doldurun. Burnunuzdan 2 veya 3 saniyede aldığınız nefesi ağzınızdan 4 veya 6 saniyede verin.

2. Hayatınızdaki Stresi Azaltın

Stres, kaygı, depresyon ve öfke gibi olumsuz duygular vücudumuzun ağrı duyarlılığını artırır. Stresi kontrol altına almayı öğrenerek, kronik ağrınızda rahatlama sağlayabilirsiniz. Stresi azaltmak için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Sakinleştirici müzikler dinlemek, zihninizde sakinleştirici ve huzurlu görüntüler imgelemek, kaslarınızı kasıp gevşetmek bu yöntemlerden bazılarıdır.

3. Egzersiz Yapın

Egzersiz sırasında salgılanan endorfin, ağrı sinyallerini bloke eder ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur. Egzersiz yapmak kaslarınızı güçlendirir, yeniden yaralanmayı ve daha fazla ağrı oluşmasını önler. Ayrıca egzersiz yaparak kilonuzu kontrol altına alır, kalp hastalığı riskinizi azaltır ve kan şekerinizi düzenleyebilirsiniz.

4. Sosyalleşin

Kronik ağrı ile mücadele eden başka insanlarla tanışmak, kendinizi yalnız hissetmemenizi sağlar. Ağrıyla mücadele etmede diğer insanların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.

Kronik ağrı yaşayan kişilerde depresyon sık görülür. Bu durumda psikiyatrist veya psikologa danışmayı düşünebilirsiniz. Profesyonel danışmanlık alarak ağrınızı kötüleştiren olumsuz düşüncelerden kaçınmayı öğrenebilirsiniz.

5. Sigarayı Bırakın

Sigara içmek ağrınızı artırabilir. Ayrıca sigara içenlerde dolaşım sorunları, kalp hastalığı ve kanser riski artar. Hem sağlığınız için hem de kronik ağrınızı azaltmak için sigarayı hemen bırakın.

6. Ağrı Seviyenizi Takip Edin

Ağrınızı tedavi edebilmek için doktorunuz hangi durumlarda ağrınızın arttığını hangi durumlarda azaldığını bilmelidir. Ağrı seviyenizi günlük olarak not almak, ağrıyı artıran ve azaltan durumları kaydetmek size yardımcı olabilir. Her günün sonunda ağrınızı 1 ila 10 arasında puanlayın. Ayrıca o gün yaptığınız aktiviteleri de not edin. Bu aktivitelerden bazıları ağrınızı artırıyor olabilir, bunu anlayabilmek için not almalısınız.

7. Masaj Yaptırabilirsiniz

Masaj, stresi azaltmaya ve kaslardaki gerginliği gidermeye yardımcı olur. Özellikle sırt ve boyun ağrıları başta olmak üzere her türlü kronik ağrıda masaj fayda sağlayabilir.

8. Hobi Edinin

Ağrınızı düşünmekten uzaklaşmanın yollarını bulun. Yapmayı sevdiğiniz, sizi meşgul edecek ve ağrı dışında başka şeyler düşünmenizi sağlayacak hobiler, kronik ağrı ile mücadele etmenizi sağlayabilir.

Referans: webmd.com

Fizyoterapist Yusuf Sarıçan
2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.