Skolyozlu Gençler Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?

Skolyoz hastalarının yapmaması gerekenler nelerdir? Skolyoz hastaları neler yapmalı, neler yapmamalı? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İlknur Saral sizler için anlattı.
skolyoz hastalarının yapmaması gerekenler

Skolyoz, toplumda yeterince iyi bilinmeyen bir sorundur. Özellikle boy uzama dönemindeki çocuk ve gençlerde ortaya çıkan skolyoz, hem gençleri hem de anne babaları endişelendirir. Sırtta eğrilik, bir omzun diğerinden düşük olması ve göğüste asimetri gibi durumlar fark edildiğinde skolyoz düşünülür.

Skolyoz, yalnızca görünüşü etkilemekle kalmaz; kas ağrılarına, eklem sorunlarına, hareket kısıtlılığına ve ileri evrelerde solunum problemlerine de neden olabilir.

Gençlerde görülen skolyozun büyük bir kısmının nedeni bilinmez. Bu tür skolyoza tıp dilinde idiyopatik skolyoz denir. Kişide herhangi bir başka rahatsızlık (örneğin serebral palsi, müsküler distrofi vb.) olmamasına ve omurga kemikleri normal gelişmesine rağmen, skolyoz meydana gelir.

Duruş bozukluğu, okul çantasını yanlış taşımak gibi durumlar skolyoza neden olmaz. Detaylı bilgi için: “Duruş Bozukluğu Skolyoza Neden Olur Mu?” 

Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler

skolyoz kendiliğinden geçer mi

1) Beklemek

Skolyozlu gençler ve ailelerinin yapmaması gereken şeylerin başında “beklemek” gelir. 

Bir çocuğun sırtında eğrilik fark edilir ve aile doktora başvurur. Skolyoz grafisi çekilir ve sonuçta doktor şuna benzer bir şey söyleyebilir: “Kızınızda 15 derece skolyoz var. Şimdilik yapılabilecek bir şey yok. Takip edeceğiz. 6 ay sonra kontrole gelin ve eğriliğin ilerleyip ilerlemediğine bakalım.”

Evet gerçekten de 15 derecelik skolyoz ameliyat edilmez ve 20 derece altı eğriliklerde korse kullanımı önerilmez. Detaylı bilgi için: “Skolyoz Korsesi Kullanmanın İlkeleri

Çocuğun yaşına göre skolyoz takibi 3 ila 6 ay aralıklarla yapılabilir. Her kontrolde tekrar röntgen filmi çekilmesi şart olmayabilir. Skolyoz ölçümü skolyometre ile de yapılabilir. Detaylı bilgi için : “Skolyoz Açısı Nasıl Ölçülür?

Ancak bu senaryoda, yani 20 dereceden küçük skolyozlarda takip dönemi, hiçbir şey yapmadan beklemek anlamına gelmez! Küçük dereceli skolyozlarda, çocuğun uygun sporlara ve fizyoterapist eşliğinde egzersizlere yönlendirilmesi, ailenin de hastalık hakkında bilgilendirilmesi önemlidir.

duruş bozukluğu skolyoza neden olur mu

2) Cep Telefonu ve Tabletle Uzun Zaman Geçirmek

Başı öne eğerek cep telefonu veya tablete uzun süre bakmak, herhangi bir sorunu olmayan kişilerde bile boyun, omuz ve sırt ağrılarına yol açabilir. Baş önde duruş şekli boyun ve sırt omurlarının maruz kaldığı stresi artırabilir.

Bu pozisyon skolyozlu kişilerin omurgaya dengesiz yüklenmesine neden olur. Bu nedenle cep telefonu veya tabletle uzun zaman geçirilmemeli ve bu cihazlar başı öne eğmeyi gerektirmeyecek şekilde göz hizasında kullanılmalı.

3) Yüzmek Faydalıdır Fakat Aşırıya Kaçılmamalı

Yüzmek, eklemleri fazla zorlamadan sırt kaslarını çalıştırmak için ideal bir spordur. Ancak saatler süren yüzme antrenmanları eğriliğin ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle skolyozlu kişiler sırt kaslarını güçlendirmek için yüzebilirler fakat aşırıya kaçmamalıdırlar.

Okumaya devam edin : Skolyoz ve Yüzme

4) İkili Mücadele İçeren Sporlar

Amerikan futbolu, tekvando, boks, güreş gibi yaralanma riskinin yüksek olduğu, fiziksel temas içeren sporlar skolyozda kaçınılması gereken aktivitelerdendir. Bu sporlar ne kadar dikkat edilse de sakatlanma riski taşır. Omurga yaralanmaları skolyozun etkilerini şiddetlendirebilir. Futbol ise hafif skolyozda güvenli kabul edilen bir spordur.

skolyoz nasıl anlaşılır

5) Sırt Çantasını Tek Omuzda Taşımak

Skolyozlu çocuklar sırt çantası kullanırken yükü her iki omza paylaştırmaya dikkat etmelidir. Ayrıca sırt çantası fazla ağır olmamalıdır. Sırt çantasının ağırlığı vücut ağırlığının %10’unu aşmamalıdır.

6) Yüzüstü Uyumak

Yüzüstü uyumak, sırtın düzleşmesine yol açtığından skolyoz hastalarına önerilmeyen bir alışkanlıktır. Ayrıca bel ve boyun ağrıları olan kişilere de yüzüstü uyumaları önerilmez. Bunun yerine yan veya sırtüstü uyumak daha doğrudur.

Hangi Tip Yatak Tercih Edilmeli?

Herkese önerilebilecek mükemmel bir yatak yoktur. Genelde sert veya orta sertlikte yataklar tercih edilse de, en iyi seçenek kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Skolyozlu çocuğunuzu rahat ettiren uygun yatağı bulana dek birkaç deneme yapmanız gerekebilir.

Gece Uyurken Işıkları Kapatın

Bazı araştırmalar, skolyozlu kişilerde melatonin düzeylerinin düşük olduğunu göstermiştir. Melatonin, beynimizde yer alan pineal bezden uyku sırasında salgılanır. Ergenlik döneminin düzenlenmesinde rolü vardır. Aydınlık ortam melatonin salımını azaltabilir. Melatonin eksikliği ergenliğin erken başlaması ve skolyozun ilerlemesi ile ilişkili olabilir. Bu nedenle gece uyku için karanlık bir ortam sağlanması yararlıdır.

skolyoz egzersizleri

Germe – Esneme Egzersizleri Yapın

  • Barfiks çubuğuna tutunup asılmak,
  • Eğriliğin tepesinin olduğu tarafa doğru gövdeyi eğip esnetmek,
  • Kol ve bacak kaslarını esnetmek ve
  • Kor denilen karın ve bel kaslarını güçlendirici egzersizler skolyozda faydalı olan basit egzersizlerden birkaçıdır.

Okumaya devam edin :

Doç. Dr. İlknur SARAL
Doçent Doktor İlknur Saral; bel ve boyun ağrıları, PRP Tedavisi, skolyoz, diz kireçlenmesi ve daha birçok alanda okurlarımızla Doktor Fizik'te buluşuyor.