Tendinit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tendinit, bir kasın kemiğe tutunmasını sağlayan ip gibi bir bağ dokusu olan tendonun iltihabıdır. Tendinit en sık olarak ilgili tendonun hafif ancak uzun süreli tekrarlanan stres ve zorlanmaya maruz kalması sonucu oluşur. Ayrıca tek seferlik ancak şiddetli zorlanma ve travmalar da tendinite yol açabilir. Bahçe işleri, küreme, marangozluk, boya yapma, ovalama, tenis, golf gibi sporlarda görülebilir. Duruş bozukluğu, formda olmadan yoğun spor yapmaya başlama gibi faktörler tendinit riskini arttırır. Romatoid artrit, gut, sedef romatizması gibi romatizmal hastalıklarda da tendinit oluşabilir. Daha nadiren tendinit gerçek bir mikrobik iltihaba bağlı olabilir. Bu tip bir tendinit kedi ya da köpek ısırığına bağlı gelişebilir.

Tendinit hem gençlerde hem de yaşlılarda oluşabilir. 40 yaşından sonra bağların esnekliği azaldığı için risk artar. Esnekliğin azalması tendonların yırtılma ve kopması ihtimalini arttırır.

Tendonla beraber etrafındaki kılıfta da iltihap (inflamasyon) olursa buna tenosinovit denilir. Tendinit ve tenosinovit bir arada bulunabilir. Başparmağı hareket ettiren tendonlardaki iltihap De Quervain tenosinoviti adını alır.

Aşırı kullanım ve yaşlanma ile ilişkili olarak, ödem gibi iltihabi özelliklerin baskın olmadığı, yıpranmanın öne çıktığı tendon sorunlarına tendinozis denilebilmektedir. Bu ifade en çok omuz eklem emar (MR) filmi raporlarında “supraspinatus tendonunda tendinozis ile uyumlu bulgular” şeklinde karşımıza çıkar.

Tendinit Nerede Olur?

Kasın kemiğe yapıştığı hemen her yerde tendinit gelişebilir. Başparmak kökü, el bileği, dirsek, omuz (supraspinatus tendiniti, biseps tendiniti), kalça, diz, ayak bileği (Aşil tendiniti) en sık etkilenen yerlerdir.

Önleme

Yeni bir egzersize başlarken az tekrar ve dirençle başlanmalıdır. Yoğunluk haftalar içinde kademeli olarak arttırılır. Eğer egzersiz sırasında ağrı olursa durulmalı, tekrar sayısı veya kuvvet azaltılmalıdır. Ağrıya rağmen aynı harekette ısrar edilmemelidir. Farklı kasları çalıştıran bir aktiviteye geçilebilir.

Belirtileri

Tendonun olduğu yer ve çevresinde ağrı hissedilir. Ağrı hafif başlayıp zaman içinde yavaş yavaş şiddetlenebilir. Bazen tendon içinde kalsiyum birikmesine (kireçlenmeye) bağlı ağrılar aniden artabilir. Tendinitlerde ağrı aktif ve zorlayıcı hareketlerde yani kasın kasılması ile belirginken ekleme pasif hareket yaptırıldığında ağrı olmayabilir veya daha hafif olabilir. Tendon normalde rahatça kayıp hareket edebilirken tendinitte hareket sırasında sürtünme hissi oluşabilir. İlgili bölgede şişlik ve kızarıklık olabilir. Tendon üzerinde nodül oluşabilir. Sorunlar çok ilerlerse liflerde kopma olabilir. Bu durumda kas bir tarafa çekilir, tendon lifi boyunca boşluk hissi alınan bir kısım olabilir.

Tanı

Tanı şikayetlerin sorgulanması (tıbbi öykü alma) ve fizik muayene ile konulur. Olası kemik sorunlarının dışlanması için Röntgen filmi çekilebilir. Tendonda kireçlenme varsa Röntgen filminde belirti verebilir. Ultrasonografi tendon iltihabını gösterebilir, dinamik olarak hareketlerde anormallik olup olmadığı belirlenebilir. Emar (MR) görüntüleme yumuşak doku sorunlarını göstermede başarılı bir yöntemdir.

Tedavisi

Şikayetlere yol açan aktivitelerden kaçınmak, istirahat, soğuk uygulama, elastik bandajla sarma ilk aşamada tedavi için kendi kendine yapılabilecek şeylerdir. Tendinitlerde ilk birkaç gün masaj sakıncalı olabilir. Sıcak uygulama şişliği arttırabilir (soğuk ise ödemi azaltır). Ağrı kesici ilaçlar kısa süre için doktor tarafından reçete edilebilir. Bir haftada şikayetleriniz azalmazsa doktora başvurabilirsiniz. Tendinit şüphesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olabilirsiniz. Fizik tedavi (TENS, ESWT, ultrason terapisi vb), atel kullanımı, kortizon iğnesi diğer tedavi seçenekleridir. İyileşme birkaç hafta ya da ay sürebilir.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.