Beyin Sağlığı İçin 5 İpucu

Yaş aldıkça vücudumuzdaki tüm hücrelerde birtakım değişimler olur. Bu, doğal bir süreçtir. Solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, kas-iskelet sistemi, nörolojik sistem ve tüm sistemlerimizde bu değişimleri yaşarız.
tai chi

Yaşlanma ile birlikte beyin damarlarında çeşitli bozukluklara yatkınlık oluşur ve bu durum beyne giden kan akışını %20’ye yakın oranda azaltır. Beyin damarlarındaki bu değişimler özellikle hipertansiyon gibi kronik hastalığa sahip bireylerde inme oluşması riskini artırır. Ayrıca yaş alma ile birlikte hafızada, öğrenme yetisinde, plan yapmada ve işlem hızında azalmalar meydana gelir. Bu durum normalde günlük yaşamda fark edilecek kadar belirgin değildir. 

Beyinde meydana gelen bu tür değişimler normal kabul edilmekle birlikte beyin sağlığını korumak, alzheimer ve demans riskini azalmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Beyin sağlığı 5 önemli ipucu:

1. Düzenli Egzersiz Yapın

beyin sağlığı için düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapmak beyin sağlığı için yapabileceğiniz en faydalı aktivitelerden biridir. Düzenli egzersiz yapmak beyin sağlığını korumanın yanında eklem ve kaslarınızı güçlü tutar, metabolizmanızı düzenler ve kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Yapılan araştırmalarda, düzenli egzersiz yapan kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğu görülmüştür.

Haftada en az 2-3 gün, 30-60 dakikalık egzersiz yapmayı hedefleyin. Yürüyüş, hafif tempolu koşu, güçlendirme, pilates ve yüzme gibi egzersizleri tercih edebilirsiniz.

2. Uykusuz Kalmayın

iyi uyku beyin sağlığı için önemlidir

Uyumak, beyin sağlığınız için önemli bir yere sahiptir. Özellikle iyi bir gece uykusu hafızanızı ve beyin sağlığınızı güçlü tutmaya yardımcı olacaktır. Gece 7-8 saat aralıksız bir uyku uyumak sağlıklıdır. 2-3 saatlik aralarla bölünmüş uyku tavsiye edilmemektedir.

7-8 saatlik aralıksız uyku beyninize anılarınızı etkili bir şekilde birleştirme ve saklama zamanı tanır. Gün içinde öğrendiklerinizi pekiştirme fırsatı verir. Aralıksız uyku uyumanızı engelleyen uyku apnesi benzeri bir rahatsızlığınız mevcutsa mutlaka bir hekime danışmalısınız.

3. Akdeniz Diyeti Yapın

akdeniz diyeti beyninizi sağlıklı tutar

Yedikleriniz, beyin sağlığınızı korumak için önemli rol oynar. Beyin sağlığını korumak için bitki bazlı gıdalar, tam tahıllar, balık ve zeytinyağı gibi sağlıklı besinlerin yer aldığı Akdeniz diyeti önerilir. Akdeniz diyetinde, kırmızı et ve tuz daha az tüketilir.

Araştırmalar, Akdeniz diyeti yapan kişilerde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının daha az olduğunu gösteriyor. Ayrıca zeytinyağında bulunan omega yağ asitlerinin; hücrelerin düzgün çalışması için hayati önem taşıdığını, koroner arter hastalığı riskini azalttığını ve yaşlılarda zihinsel odaklanmayı artırdığını bilmekteyiz.

4. Zihinsel Olarak Aktif Kalın

beyninizi aktif tutun bulmaca çözün

Beyinde “kullan ya da kaybet” formülü geçerlidir. Beyninizi bilişsel aktivitelerde ne kadar sık kullanırsanız gelişimine o kadar fayda sağlarsınız. Bulmaca veya Sudoku çözmek, kitap okumak, kart oyunları oynamak, yapboz yapmak, eski anıları hatırlamaya çalışmak gibi aktiviteler beyninizi formda tutmayı sağlar.

Televizyon karşısında saatler geçirmek önerilmez. Çünkü bu pasif bir aktivitedir ve beyninizi uyarmak için çok az şey içerir. Bunun yerine beyninizi çalıştıracak aktiviteler tercih edin. Örneğin mantık yürütmenizi gerektiren bulmacalar çözmek veya yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek gibi aktiviteler beyninizi devamlı aktif tutar.

5. Sosyal Hayata Katılın

beyin sağlığı için sosyalleşmek önemlidir

Depresyon ve stres hafıza kaybına katkıda bulunabilecek iki önemli faktördür. Sosyal etkileşimde bulunmak depresyon ve stresi önlemeye yardımcı olur. Özellikle yalnız yaşıyorsanız, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla veya yeni insanlarla bağlantı kurmak için fırsatlar oluşturun. Yalnız kalmanın beyin hücrelerinde kayıp yarattığını gösteren çalışmalar mevcut. Bu nedenle sosyal olarak aktif bir yaşam sürmek beyin sağlığını güçlendirebilir.

Okumaya devam edin : 4 Adımda Daha Sağlıklı Yaşam Tarzına Sahip Olun

Kaynak: mayoclinichealthsystem.org

Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.