Vertigo – Baş Dönmesi Egzersizleri

Vertigo – baş dönmesi egzersizleri benign paroksismal pozisyonel vertigo ve labirintit gibi baş dönmesine yol açan hastalıkların tedavisinin bir parçası olarak önerilebilir. Vertigoda olan baş dönmesi, günlük yaşamı kısıtlayabilir ve kendinizi hasta hissetmenize neden olabilir. Bazı basit egzersiz ve manevralar şikayetlerde rahatlama sağlayabilir.

Baş dönmesinin en sık nedenlerinden biri benign paroksismal pozisyonel vertigodur (BPPV). İç kulakta dengeyi algılayan kısımdaki küçük kalsiyum kristallerinin yerinden oynaması ile gerçekleşir. Yatakta dönerken, yatıp kalkarken ve baş eğildiğinde baş dönmesi olur. 60 yaşından sonra daha sık görülür. Tedavisi nispeten kolaydır. Ancak öncelikle baş dönmesinin nedeni ortaya konmalı ve sorun iç kulaktan kaynaklanıyorsa hangi tarafın etkilendiği belirlenmelidir. Bunun için kulak burun boğaz doktoruna muayene olmalısınız. BPPV tedavisinde bazı manevralarla kalsiyum kristallerini hareket ettirmek ve rahatlama sağlamak mümkündür.

Aşağıda BPPV için önerilen egzersizlerden biri olan Brandt-Daroff egzersizlerini açıkladık. Bu egzersizler herkes için uygun olmayabilir. Kulak burun boğaz doktorunuzun önerilerine uymalısınız. Foster manevrası, Epley manevrası, Semont manevrası gibi farklı yöntemler de bulunmaktadır.

Baş Dönmesi Egzersizleri Nasıl Yapılır?

  • Yatakta dik oturur pozisyonda başlayın.

  • Şekilde gösterildiği gibi sağ tarafınız üzerine yatın. Başlangıç pozisyonundan bu pozisyona geçmeniz 1-2 saniye gibi kısa bir sürede olmalıdır.

  • Başınızı 45 derece açıda tutmaya çalışın. Bunu yapmayı kolaylaştırmak için, 2 metre önünüzde biri dikiliyormuş ve sürekli onun yüzüne bakmaya çalışıyormuşsunuz gibi hayal edebilirsiniz.
  • Bu şekilde 30 saniye ya da baş dönmeniz yatışana dek bekleyin.

  • Tekrar dik oturur pozisyona dönün ve 30 saniye bekleyin.

  • Sonra diğer yanınız üzerine yatın. Oturur pozisyondan bu pozisyona geçmeniz 1-2 saniye gibi kısa bir sürede olmalıdır.

  • Başınızı 45 derece açıda tutmaya çalışın.
  • Bu şekilde 30 saniye ya da baş dönmeniz yatışana dek bekleyin.

  • Tekrar dik oturur pozisyona dönün ve 30 saniye bekleyin.

Böylece egzersizi bir kez yapmış oldunuz. Beş kez tekrar ederek bir seti tamamlayın. Günde üç defa (sabah, öğlen ve akşam) birer set tamamlamanız gerekmektedir. İki hafta boyunca egzersizlere devam edin.

Bu hareketler sırasında baş dönmesi haricinde güçsüzlük, uyuşma veya görme değişiklikleri gibi şikâyetleriniz ortaya çıkarsa egzersizlere devam etmeyin ve doktorunuza başvurun.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.