Hamilelikte İnme-Felç Riski ve Korunma Yöntemleri

Hamilelik döneminde, gebeliğin getirdiği özel durumlar inme riskinde artışa yol açar. Her 100.000 kadından 30’unda hamilelik sırasında inme görülür. 
hamilelikte inme geçirmek
İnme daha çok yaşlı hastalığı olarak bilinmesine rağmen, tüm inmelerin %25’i 65 yaşın altında meydana gelir. İnme her yaşta ve herhangi bir zamanda oluşabilir.

Hamilelik döneminde, gebeliğin getirdiği özel durumlar inme riskinde artışa yol açar. Her 100.000 kadından 30’unda hamilelik sırasında inme görülür. İnme riski özellikle gebeliğin son dönemlerinde ve doğum sonrası erken dönemde artar. Hamile kadınlardaki inme riski, hamile olmayan aynı yaştaki kadınlara kıyasla 3 kat artmıştır.

Hamilelikte İnme Riski Neden Artar?

Hamilelik vücut için bir nevi stres testidir. Hamilelikte kalp ve dolaşım sistemi daha çok çalışır, vücut ağırlığı artar ve hormonal bir takım değişimler olur. Bu değişimler gebeliğin normal seyrinde olan şeylerdir. Ancak bazı durumlarda inme riski artar ve anne sağlığı tehlikeye girebilir.

Kişide önceden herhangi bir tansiyon problemi olmamasına rağmen hamilelik döneminde tansiyon yüksekliği (hipertansiyon) gelişebilir. Gebelikte ve yeni doğum yapmış kadınlarda görülen inmelerin başlıca sebebi tansiyon yüksekliğidir.



Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), hamilelikte yüksek tansiyonun daha ciddi halidir. Bu durumda görme bozukluğu, baş ağrısı, ellerde ve yüzlerde terleme, erken doğum ve bebekte doğum ağırlığının düşük olması gibi etkiler olabilir. Preeklampsinin en ciddi formunda annede nöbet ve inme görülebilir. Gebelik zehirlenmesi geçiren kadınların hayatlarının sonraki döneminde hipertansiyon, böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve inme geçirme riski artar.

Önceden kan şekeri normal seyreden kadınlarda, hamilelik döneminde kan şekeri yüksekliği sorunu ortaya çıkabilir. Buna gestasyonel diyabet denir. Bu durum neredeyse her 10 gebelikten 1’inde görülür. Gestasyonel diyabet tansiyon hastalığı, kalp hastalığı ve inme riskini artırır.

Gebelikte, kan pıhtılaşması artar. Bunun nedenlerinden biri hamilelikte vücutta oluşan ödemin bacaklardaki kan akımını yavaşlatmasıdır. Kan dolaşımı yavaşladığında ise pıhtı oluşma riski artar. Ayrıca, gebeliğin son dönemlerinde, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan maddeler üretilmeye başlar. Bu adaptasyon doğum sırasında annenin yaşayacağı kan kaybını azaltmak için gerçekleşir. Ancak bu durum inme riskinde artışa neden olabilir.

Hamilelikte İnme Belirtileri

Hamilelik sırasında oluşan inme belirtileri toplumda pek bilinmediği için yanlış anlaşılabilir ve inmenin fark edilmesi gecikebilir. Doğum sonrasında baş ağrısı, yorgunluk ve güçsüzlük gibi şikayetler sıkça görülür. Bu şikayetlerin aniden ortaya çıkması ve düzelmemesi inme açısından bir ipucu olabilir. İnme şüphesi varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. 

  • Vücudun bir yarısında yüz, kol ve/veya bacakta ani kuvvet kaybı ve uyuşma
  • Konuşma güçlüğü, konfüzyon (kafa karışıklığı), konuşmaları anlamakta zorlanma
  • Görme kaybı, görme sorunları
  • Yürüme güçlüğü, denge kaybı, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi
  • Başlatıcı bir neden olmaksızın ani ve şiddetli baş ağrısı inme belirtilerindendir. 

Gebelikte İnme Riskinden Korunmak

Hamilelikte inme riskinden korunmak için yapılabilecekler şunlardır:
  • Sigara içmemek,
  • Sağlıklı kiloda olmak ve bunu korumak,
  • Fazla tuz tüketmekten kaçınmak,
  • Fiziksel olarak aktif kalmak ve
  • Doktor kontrollerini aksatmamak.

İnme (Felç) Tedavisi

İnmede ilk müdahale ve akut tedavi, inmenin nedenine bağlı olarak değişir. İlaç tedavisi, girişimsel tedaviler veya ameliyat gerekebilir. Acil tıbbi müdahale yapıldıktan ve kişinin genel durumu stabil hale geldikten sonra kişide kol ve bacakta güçsüzlük, denge kaybı, konuşma güçlüğü gibi problemler devam ediyorsa fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci başlar.


Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.


Referans

Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.