İnme Nedir? Beyinde İnme Nedir? İnme Beyni Nasıl Etkiler?

Beynin, ihtiyacı olan kan dolaşımını alamadığı acil tıbbi bir durumdur. İnme, başlıca iki nedenle oluşur: Beyin damarlarının tıkanması ve beyin kanaması. İnme geçiren kişide beynin bir kısmının çalışması aniden durur. Bu durum vücutta gördüğümüz belirtilere yol açar.

İnme Nedir?

İnme nedir sorusuna verilebilecek kısa cevap: ‘inme, aniden oluşan beyin hasarıdır’ olur. Beynin, ihtiyacı olan kan dolaşımını alamadığı acil tıbbi bir durumdur. İnme, başlıca iki nedenle oluşur: Beyin damarlarının tıkanması ve beyin kanaması.

Beynin kan dolaşımı bozulursa sinir hücreleri birkaç dakika içinde ölmeye başlar. Bu nedenle inme belirtilerinin hemen fark edilerek, kişinin acilen sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir. İnmenin erken tedavisi kişinin hayatta kalma şansını arttırdığı gibi inmeye bağlı oluşabilecek engel durumunu da hafifletir.

İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir?

  • Aniden ortaya çıkan yüzün bir yanındaki kasların çalışmaması (yüz felci),
  • Bir taraf kol ve bacakta kuvvet kaybı ve uyuşma,
  • Bilinç bulanıklığı ve
  • Konuşma güçlüğü inmenin tanınmasını sağlayan başlıca belirtilerdir.

İnmeden şüphelenildiğinde hemen 112 aranarak ambulans çağrılmalıdır. İnme ayrıca hafıza, düşünme, görme, konuşma, yutma, kol ve bacak kuvveti, dokunma hissi, mesane ve bağırsak kontrolü, yürüme, denge gibi fonksiyonları etkileyebilir. İnme geçiren kişi duygularını kontrol etmede, dikkatini toplamada zorlanabilir; kendisini çok halsiz hissedebilir.

İnmelerin yaklaşık %75’i 65 yaşından büyüklerde olsa da geri kalanı orta yaş, genç ve çocuklarda gelişir. Yani inme her yaşta olabilir. İnme gelişimi için çeşitli risk faktörleri vardır. Risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile pek çok inme olayının önüne geçilebilir.

İlginizi Çekebilir :İnme Riski Altında Olduğunuzun 8 İşareti

İnme Nedir? Beyni Nasıl Etkiler?

İnme nedir konusuna değindikten sonra inme beyni nasıl etkiler sorusunu cevaplayabiliriz. Beynimiz duygu, duyu, düşünce ve hareketlerimizin oluştuğu, bizi biz yapan hayati organımızdır. Nefes alma ve kalp atımı gibi çoğu kez düşünmediğimiz vücut fonksiyonları bile beyin tarafından denetlenir. İnme geçiren kişide beynin bir kısmının çalışması aniden durur. Bu durum vücutta gördüğümüz belirtilere yol açar.

Beyin dokusu milyarlarca sinir hücresini, sinir hücrelerini destekleyici yardımcı hücreleri ve kan damarlarını içerir. Beyin, kafatasının içinde güvenli bir kutuya yerleşmiştir. Üç tabakalı bir zar yapısı etrafını sarar. İçinde ve etrafında beyin-omurilik sıvısı denilen özel sıvının dolaştığı kanal ve boşluklar mevcuttur. Beynin tabanında beyin sapı denilen organımız, onun aşağısında ise boynumuzdan belimize kadar uzanan omurilik bulunur. Beyin sapının arkasında beyincik vardır. Beyin, beyin sapı, beyincik ve omurilik merkezi sinir sitemini oluşturur.

Sinir hücreleri sürekli birbirleri ile elektriksel ve kimyasal sinyaller yoluyla iletişim halindedir. Bunun için kanla gelen bol miktarda oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnme nedeniyle kan dolaşımı bozulduğunda sinir hücreleri önce geçici olarak zedelenir; dolaşım kısa süre içinde normale dönmediği durumda ise kalıcı hasara uğrar. İnmenin etkileri, beynin hangi kısmının ne derece kan dolaşımı alamadığına göre farklılık gösterir. Bazı inmeler hafif atlatılır; kişi tama yakın düzelir. Bazı inmeler ise ölüme yol açabilir. Bu iki uç noktanın arasında değişen ağırlıkta inme vakaları yer alır.

İnme Çaresiz Bir Hastalık Değildir !

İnme, çaresiz bir hastalık değildir. İnmenin oluştuğu andan itibaren yapılması gereken pek çok tedavi vardır. İnme hastasını tedavisinde bilimsel kanıtlarla desteklenmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri kullanılmaktadır. İnme sonrası yürüme gerekli tedaviyi gördükten sonra gerçekleşebilecek bir süreçtir

Tedavide beynin plastisitesinden yararlanılır. Plastisite kısaca, beynin sinir devrelerini yeniden düzenleyebilme becerisidir. Beynin sağlam kısımları hasar gören kısımların işlevlerini bu mekanizma ile üstlenebilir. Bu sayede yitirilmiş pek çok fonksiyon zamanla geri kazanılabilir.

Okumaya Devam Edin :İnme Hakkında Her Şey


Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.


Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.